Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корнелия Нинова съсипа с факти управлението на Борисов (допълнена)

 „Има една дума, която бележи в най-голяма степен живота ни – несправедливост. Има друга дума, която най-често чуваме и тя е „промяна“. Промяната започна по света. Народите поискаха справедливост и се обявиха срещу тези, които притежават 97% от богатствата в света.“
 
С тези думи започна доклада си пред 49-ия конгрес на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова, който бе поднесен за първи път със слайдове на огромни екрани над трибуната.
 
„Народите въстанаха срещу статуквото, поискаха нови водачи. И тези водачи да им върнат достойството“, продължи Нинова. Тя изтъкна, че „БСП сложи началото на такава промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на България.“
 
„Вие направихте възможна тази победа. Поклон за мъдростта ви, за труда ви, каза тя“, а залата избухна в аплодисменти.
 
Нека убедим останалите, че ние сме промяната, че тя започна и заедно можем да я доведем докрай, обърна се към делегатите на форума председателят на социалистическата партия.
 
Нинова продължи доклада си с думите: живеем в две България – виртуална и реална.
В същото време на таблото зад нея се прожектираха в две графи – илюзиите и фактите.
 
Илюзиите на ГЕРБ, изтъкна Нинова.
41% от българите живеят в риск от бедност. Най-богатите имат седем пъти по-високи доходи от останалите, посочи още Нинова.
 
Втори сме по смъртност в света, най-големият отрицателен естествен прираст, продължи да изрежда фактите от живота на българите Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че въпреки обещанията, визите за САЩ и Канада не са паднали. Припомни, че правителството е подкрепило многократно санкциите срещу Русия.
 
Две Българии, два свята – а между тях – пропаст, бе изводът доклада на Корнелия Нинова.
 
Мафията, корупцията, сгрешеният модел на прехода си имат своята паралелна държава. Докъде стига паралелната държава? Плащане от джоба си - над 2 млрд. лв. годишно за здраве, над 1.5 - за образование, над 3 млрд. за монополи и картели, 1 млрд. подкупи, 2 млрд. щети от нагласени поръчки. 10 млрд. за паралелна държава. 400 лв. на семейство.
 
Ние ще закрием тази паралелна държава", заяви Нинова преди да представи предизборната платформа. 

Според ГЕРБ корупция няма, според "Прозрачност без граници" ние сме на първо място по корупция. Нашите опоненти казват, че българинът обичал да пътува, видял се с пари и вижте какво става - магистралите отесняват.

В риск от бедност и социално изключване обаче живеят 41% от българите", изброи разликите в двете Българии Нинова. Тя каза още, че ГЕРБ сега са се сетили за образованието, а по последен доклад България е първа по неграмотност в ЕС.

"България е с най-лоши показатели по отношение на здравето, втори сме по смъртност в света. 112 хил. души умират всяка година, новородените са 62 хил. - най-малкият естествен приръст", каза още Нинова.
Избори, че ГЕРБ сами са спирали процедури по еврофондове и обяви още, че външният дълг е станал 13.761 млрд. евро.

"Правителството реши бежанците да се заселват тук, народът иска отпадане на санкциите срещу Русия. Тук ще замълча, защото пред величието на Шипка можем само да замълчим", каза още Нинова, а в залата се чуха бурни ръкопляскания.

"Две Българии, а между тях пропаст. Народът е изправен за избор, да определи водачите си. Той ще реши мъдро, но и ние трябва да решаваме мъдро. Ще променим ли себе си, за да променим в България, или ще си заравяме главата в пясъка, докато бурята отмине? Защото този път бурята няма да отмине", каза още Нинова.

БСП иска да посочи различния път - "8 млн. българи и нито един беден" е цел, която може да обедини всички политици. Нинова разкритикува опонентите, които дори я осмивали за това, за едно мандат не можем да станем 8 млн. население.

"Хора, които мислят с хоризонт от 4 години, не могат да бъдат водачи на народа. Те могат да бъдат политици, но не дават хоризонт", каза Нинова.

"Има много партии днес, в предизборна кампания сме, ще има много предложения, народът ще избира. Ние предлагаме национален план за България, нашият опонент предлага "Доктрината ГЕРБ" - от едната страна България, от другата една партия и един човек. 

Нашата цел е "Хоризонт за България, тяхната - 1 млн. гласове на изборите. Народ или гласове? Хората да изберат", каза още Нинова.

И обяви, че изборът на БСП е правила, възмездие, сигурност и справедливост; България да е суверенна държава, в която правителствата не предават националния интерес; силният и смелият да бъдат опора на уплашения и бедния.

„Ние трябва да решим – ще бъдем ли ние тези водачи, ще променим ли себе си или ще бъдем част от политическа класа, която си заравя главата в пясъка и очаква бурята да премине. Тя няма да премине“, каза още тя. Председателят на партията изтъкна основните идеи в своята организационна реформа.
„Да ограничим председателя в два мандата – за да не се поблазни да ползва тази партия като своя.
Да отворим път за нови лица с разбирането, че народът поиска и тази промяна“, изложи тя.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!