Следвайте "Буднаера" в Телеграм

77% от българите одобряват членството ни в ЕС, 59 на сто - в НАТО

77 процента от българите одобряват членството на България в Европейския съюз, докато 13 процента са против. Това показва ново социологическо проучване на "Екзакта" сред 1000 пълнолетни българи, направено в края на миналата година.

Над средния дял одобрение за ЕС се отчита сред мъжете, сред хората на възраст до 60 години, сред високообразованите българи, сред заможните хора, както и сред избирателите на ГЕРБ, на ДСБ, на Реформаторския блок и на ДПС.

Над средното е неодобрението за членството на страната ни в ЕС сред възрастните българи, сред нискообразованите и бедните, сред симпатизантите на БСП и на Обединените патриоти (основно на "Атака").

59 на сто от българите одобряват членството ни в НАТО, а негови противници са 22 процента. Този дял нараства с 4-5 пункта за последните три години.

Над средната е подкрепата за членството на страната в НАТО сред мъжете, сред българите на възраст под 60 години, сред високообразованите, сред жителите на градовете - областни центрове, и сред привържениците на ГЕРБ, на ДСБ и на РБ.

Най-много са противниците на НАТО сред привържениците на БСП и на Обединените патриоти.

56 на сто от българите очакват от европейските институции да осъществяват пряк контрол над българските съдебни и правораздавателни органи. Подобни очаквания са следствие от перманентното и високо обществено недоволство от работата на българските съдебни и правораздавателни органи.

news.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!