Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръгва чистка на US посланици, които се месят в чужди избори и финансират проекти на Сорос! Македония е първа!

Влиятелният конгресмен републиканец Кристъфър Смит обяви, че се разследва политизираната ролята на посолството в Скопие, съобщиха македонски медии, цитирани от БГНЕС.

Той призова първият държавен секретар Рекс Тилерсон да уволни посланика Джес Бейли. Начело на група от шестима конгресмени републиканци Смит още в средата на януари поискал обяснение от посланик Джес Бейли за обвиненията, че посолството в Скопие работи в полза на отделни политически партии и финансира в Македония проекти на фондацията на Джордж Сорос.

След като Бейли не е отговорил на писмото на конгресмените, Смит, който е член на Комисията по външните работи, заяви, че е необходимо внимателно разследване на дейността на посолството в Македония и уволнението на посланика.

„Американският посланик не трябва да играе роля в сформирането на правителство и да заема страна при формирането на коалиция. Това не е работа на САЩ, нито на американските представители в Скопие. Ние катo група конгресмени, поставихме конкретни въпроси в писмото дали е имало или не сътрудничество на посолството с левите партии на изборите. Ние не можем да имаме роля в това. Трябва да настояваме за свободни и честни избори и за достъп до медиите, но в никакъв случай не трябва да заемаме страна. Този посланик е взел страна и трябва да бъде уволнен незабавно. Аз съм в Конгреса от 37 години, нечувано е нашият посланик в Скопие да заема страна в тези избори или всякакви други избори в миналото или в бъдещето… Ако е нарушили закона, ще отговарят“, заяви конгресменът за Македонското радио и телевизия (МРТ).

В писмото си конгресмените твърдят, че е имало „сериозни предупреждения, че през последните две години американската мисия в САЩ активно се намесва в партийните политически събития в Македония, както и в медиите и гражданския сектор в подкрепа на партии, медии и граждански организации, които са вляво от центъра – за сметка на тези, които са вдясно от центъра“.

Уточнява се, че тази „подкрепа към левите партии е била проявявана в периода преди изборите, които трябваше да се проведат на 24 април, след това на 5 юли, най-накрая на 11 декември, а също в периода след последните избори, в които македонските партии преговарят за сформиране на ново правителство“, пише в писмото, изпратено на 17 януари.

Конгресмените настояват Бейли да обясни каква роля е играело посолството на САЩ в тези събития и процеси.

„Особено важно е да знаем дали и как позициите, които представлявал американското посолство в Македония съвпадат или не съвпадат с позициите на някои македонски политически партии“, пише в писмото. Конгресмените питат посланик Джес Бейли дали е вярно, че посолство избрала Фондация „Отворено общество в Македония“, по-известно като фондацията на Джордж Сорос, да реализира проекти, финансирани от американската организация за развитие USAID. „Вряно ли е, че дейността на фондацията е партизирана?

Дали НПО-та, медиите и проектите, които финансира фондацията, работят по дневен ред, който отговаря на левицата в Македония?“, питат законодателите. Според тях възниква въпросът дали американски държавни пари се давани на фондацията на Сорос, за финансиране чрез нея на ляво ориентирани медии.

Бейли е призован да обясни колко от медиите, финансирани от посолството или мисията на USAID са ляво, а колко дясно ориентирани. Конгресмените искат също да знаят дали посолството на САЩ е влияела да се приемат закони, ограничаващи свободата на медиите и журналистите, което се е случило в предизборния период. „Вярно ли е, че посолството на САЩ в Македония инициира медийни разпоредби, с които свободата на словото се ограничи по начин, който не е в съответствие с Първата поправка на американска конституция?“, питат конгресмените.

Източник: www.bgnes.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!