Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БУЛДОЗЕРЪТ ТРЪМП

Източник: www.axios.com / Jim VandeHei, Mike Allen

Трябва да се наблегне върху това: Наблюдавайте отблизо специфичните, съществени движения, които прави Тръмп и Белият му дом. Опитайте се да блокирате белия шум на необичайните изказвания и непредизвиканите грешки, както и хипервентилацията, която те причиняват.

В противен случай, вие пропускате Голямото – и в някои случаи радикални – промени, които идват на пътя ни.

Всъщност, служителите на Белия дом ни казват, че те приветстват онова, което изглежда като ненужно отвличане на вниманието, тъй като то им позволява да минават през преобразователните, разрушителни идеи и задачи, без да фокусират общественото внимание върху всяка отделна позиция (Помните истерията около т.нар. конфликт на интереси?).

Прочетете пресата от уикенда и ще направите недвусмиленото заключение, че дебютът на Тръмп едва ли не е бил пълен провал. Но така ли беше?

Ако проучите какво той направи, въз основа на това, което искаше да направи и игнорирате какво казва, заради шоуто, ще видите, че това беше забележително продуктивно начало.

Според „брояча” на Белия дом, той е извършил 13 президентски действия през първата седмица, тясно свързани с обещания от кампанията си.

 Без съмнение, страховете на неговите критици са реални и могат лесно да бъдат осъзнати. Ние можем да видим търговската война с Мексико или отмъщението, заради неговата забрана за хора, идващи от ислямски страни, или да съзрем другите лидери, които експлоатират вътрешния фокус и импуслите на Тръмп.

Но от гледна точка на президентския мозъчен тръст, той върви по своя път и с всеки изминал ден, все повече републиканци и външни лидери изглежда попадат в логиката на политиките му, дори под формата на критикарски гняв.

Затова Тръмп е повече булдозер, отколкото влак беглец.

           На политическите, бизнес и дори профсъюзните лидери им се подкосиха краката...

-           Изпълнителните директори и профсъюзни  лидери, които се срещнаха с Тръмп си тръгнаха главно впечатлени от икономическия му план и желание да играе играта. Отвътре погледнато, Тръмп беше в 100 % режим на работа. Няколко от присъстващите - повечето от които не са привърженици на Тръмп - намериха подхода му за освежаващ в сравнение с по-твърдия, фрустриращ стил на президента Обама.

-          Тези посетители, всичките имат пряк интерес от това да поддържат нормални и, колкото се може по-добри отношения с Белия дом, така че всички като че ли приемат новата реалност. Например членове на Конгреса и бизнес лидери се страхуват от туитването  или присмеха, който може да навреди на техните професионални интереси. И те се поддават.

Заемайки се с нещата на международната сцена...

·        -  След всичото говорене за любовта към Путин, дипломатическият акцент на седмицата беше посещението в Белия дом на британския премиер Тереза Мей, един последовател на глобалната популистка вълна. Тяхната пресконференция и работен обяд мина без гафове, а сега Тръмп планира да посети Великобритания по-късно тази година. Той говори по телефона с Путин, но направи същото и с по-традиционните съюзници. Всички те се нуждаят от САЩ, затова както изпълнителните директори или синдикалните босове, те имат огромен стимул да се държат сякаш всичко е нормално.

             Защита на основите...

Той срази някои от най-яростните си поддръжници като надвиши очакванията им с политиките и обещанията си.Например: Той спечели силна и лоялна подкрепа на християнските консерватори като изпрати вицепрезидент Пенс на Марша, ограничавайки фондовете на САЩ за свързани с аборти услуги отвъд океана и казвайки на Християнската мрежа от организации, че сирийските християни-бежанци трябва да получат преференции за влизане в Америка. Трудно е да си представим, но тези гласове скоро ще се обърнат в полза на Тръмп.

...Републиканците замлъкнаха и влязоха в строй....

- Всички онези, които се присмиваха на мюсюлманската забрана по време на кампанията - от говорителя Пол Райън и всички надолу - останаха до голяма степен мълчаливи, като тя влезе в сила и остави наистина някои бежанци буквално блокирани по летищата.

 - Райън и други отказват да коментират, когато Тръмп казва неща, които ги правят неспокойни, подминавайки ги с това, че Тръмп си е Тръмп. Този модел счупи това, което някога се смяташе за много надеждна опора на критиката и опозицията.

Високопоставен член републиканец ни каза, че Тръмп притежава реална власт над републиканците конгресмени (особено над Белия дом) – хора, които той никога не е виждал. Никой не иска да бъде първият, който ще се срещне с него. И оттук – тишината на нищо-невиждащите-наоколо се настанява.

Досега, Тръмп печели политическия дебат:

-          Налице е широко съгласие да се финансира неговата стена (дори ако данъкоплатците на САЩ плащат сметката), да се отмени Obamacare и да се замени с нещо, което покрива нуждите на болните и бедните, и цели данъчна реформа, и реализация на инфраструктурните планове, които Тръмп е обещал.

-          Той забрани сирийски бежанци и прекрати влизането на такива от някои мюсюлмански страни, точно както обеща по време на кампанията, и започна репресиите си срещу нелегалната имиграция.

-          Той се оттегли от основна търговска сделка отвъд океана и направи, така че за Северноамериканското споразумение за свободна търговия предстои основно предоговаряне.  Той си поръча чистка на федералните разпоредби и проправи пътя за два големи проекта за газопроводи - да бъдат възобновени.

Като започва следващата седмица, не забравяйте как с лекота хора във властта могат да нормализират, рационализират и изтъргуват основните си убеждения в преследване на целите си. Това е една от най-завладяващите сюжетни линии в ерата на Тръмп.

lentata.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!