Tyxo.bg counter

Здравният министър: Заварих системата в небивал нормативен хаос

Д-р Илко Семерджиев се обяви категорично против пръстовия отпечатък като вход за болници, това само натоварило разходите на здравната каса с милиони левове, ще връща електронната здравна карта

Здравната система е в такъв нормативен хаос, в какъвто никога досега не е била. Това е заключението на служебния вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев за политиките на предшественика му Петър Москов, пише Дарикнюз. 

На първата си пресконференция след встъпването си в длъжност Семерджиев обяви, че настоящото ръководство на министерството е категорично против пръстовия отпечатък като вход за болници, аптеки и поликлиники. 

Оказва се, че вместо да спести средства, при въвеждането си идентификаторът е увеличил разходите на касата с милиони левове. 

Служебният здравен министър прогнозира, че се очакват дефицити в НЗОК. В процеса на одържавяване на българското здравеопазване Москов има 100% успех, заяви Семерджиев, цитиран от БГНЕС. 

В същото време ще се прецени дали да се продължи системата на пръстовия отпечатък, но като цяло се върви към подмяната му с електронна здравна карта. Още през следващата седмица Семерджиев заяви, че ще извика шестте страни, свързани с пръстовия идентификатор за болниците и ще приключат с протокол „за” или „против”. 

След това ще вземат решение. Ако се махнат пръстовите отпечатъци, ще се въведе електронна здравна карта, която е била цел на всички, преди идването на Москов. Един от основните аргументи е, че картата дава еднозначна идентификация, за разлика от пръстовия отпечатък. 

Картата може да се използва офлайн, за разлика от пръстовия отпечатък. Отпечатъците дават повече проблеми при възрастните хора с изменение на ръцете. Бавна е процедурата и се губи много време, а здравната карта дава здравно досие, което ние притежаваме, а с пръстовия отпечатък се дават данните от хората, но те не получават нищо в замяна, коментира министърът. 

Електронната карта може да съдържа повече данни за човека, който я носи. Пръстовият отпечатък ограничава и хората при пътуване, защото никъде в ЕС не се използва пръстов отпечатък. Илко Семерджиев се обяви и категорично срещу наложените лимити. Когато парите следват пациента, това означава конкуренция и свободен достъп, а тези които не работят няма да получат финансиране, заяви още Семерджиев.

epicenter.bg

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни