Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсионери заведоха иск срещу България в Люксембург

Българските пенсионери чрез тяхната асоциация са внесли колективен иск срещу страната в Европейския съд в Люксембург. Под него са положили подписи засега 182 души.

Причината за тяното недоволство е, че голяма част от тях получават пенсионна месечна вноска до 200 лева, която е под официалния праг на бедност в страната.

Според Националния статистически институт той трябва да е 236 лева.

„Задавах въпроса на три правителства подред и никакъв отговор не получавах или той беше „Няма пари“. Затова считам, че този иск е изцяло справедлив и вярвам, че с Божията помощ ще бъде приет от Европейския съд, за да му бъде дадем ход и рано или късно справедливост трябва да има“, коментира Венелина Попова, която една от инициаторите на иска.

Европейският съд в Люксембург работи съвместно със съдебните органи във всяка една европейска държава и неговите решения са задължителни, и трябва да бъдат приведени в действие.

Ако конкретна държава загуби дело и това се случи, срещу нея се задейства наказателна процедура.

838 000 са пенсионераните хора в България, които получават пенсия до 200 лева, което е най-ниската преди увеличението от 1 април в размер на 141 лева, което е със 100 лева под прага на бедността, заяви журналистката от БНР Венелина Попова, която е инициатор на иска. / bTV

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!