Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Матео Ренци изригна към държавите от Източна Европа: не искате бежанци вън от ЕС!

Министър председателят на Италия Матео Ренци с недоволство се изказа срещу източноевропейските държави и им се закани, че ЕС ще им спре дотациите за развитие, ако не искат да приемат отреденият им брой бежанци.

Той се опова на това, че ЕС е съюз на обща отговорност и не може едни държави да се пръскат по шевовете от бежанци, да отделят финанси, да изграждат лагери и приюти, да ги издържат, да им дават работа, а други да се правят на националисти и да затварят границите си.

"Или сме едно общо европейско семейство, седнали на една и съща маса поделяйки едни и същи несгоди и радости, или се разделяме на хуманни и не хуманни роднини. И тогава – не хуманните ще трябва да напуснат общата трапеза!!!", категоричен беше Ренци, като допълни.

"В света няма място да ядете без да плащате, не може непрекъснато да искате, а нищо да не давате. Като „Няма да приемате мигранти – ние пък няма да даваме дотации и ще ви изхвърлим от Европейския съюз!

Това да я чака всяка източноевропейска държава! Като първи ще бъдат държавите от Вишеградската четворка, а Гърция и България да следят внимателно, какво ще стане и да си направят изводи!

Ренци визира държавите: Унгария, Полша, Словакия и Чехия, които са сред най-твърдите противници на плановете на ЕС за прием на търсещите убежище от Южна Европа в останалите държави от съюза, напомня Ройтерс.

Досега тези държави са внасли най-малко финанси в общия бюджет на ЕС, а взимат най-много по какви ли, измислени проекти и не проявяват дори грам разбиране, че цяла Европа се намира в хуманитарна криза и трябва да се обединим да помогнем на хора в беда.

Вместо да дадат свои идеи, как да се излезем от тази криза, те затварят границите си. Тогава и ние ще затворим нашите кесии за тях, каза ядосано Ренци, цитиран от Ройтерс по време на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

spodeli.eu 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!