Tyxo.bg counter

Туск мобилизира Европейския социалистически съюз срещу Тръмп

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е на мнение, че „заявленията на новата американска администрация“ правят бъдещето на Европа „крайно непредсказуемо“.
Увереността си в това полският политик изказа в послание, адресирано до държавните и правителствените лидери на 27-те страни от ЕС, изпратено в навечерието на планираната за 3 февруари среща на върха във Валета, столицата на Малта, предава Deutsche Welle и Фокус.

Действията на администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп са посочени като основни заплахи за Европа, заедно с „напористия Китай“, „агресивната политика на Русия по отношение на Украйна и нейните съседи“, „войните, тероризма и анархията в Близкия изток и Африка“, и засилващото се влияние на радикалния ислям. Съгласно мнението на Туск, в условията на многополюсния свят антиевропейските тенденции и настроения на евроскептиците стават все по-осезаеми.

На тези промени Европа трябва да отговори с редица решителни стъпки, които ще позволят извеждането на „европейската интеграция на ново ниво“. Преди всичко става въпрос за засилването на сигурността в рамките на ЕС и по неговите външни граници, а също така и по-доброто осигуряване на социално-икономическото благосъстояние на европейските граждани, уточнява Туск.

Председателят на Европейския съвет подчертава още, че ЕС не трябва да се отказва от ролята на водещ икономически играч на световната сцена. „Трябва да използваме промените в търговската стратегия на САЩ в полза на ЕС чрез засилване на преговорите със заинтересовани партньори, и едновременно с това защита на нашите интереси“, се казва още в текста, написан от Туск.

epicenter.bg

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни