Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кукери предотвратиха терористичен акт в Перник по празника „Сурва“

След като този случай излезе от информационното затъмнение, в което се намира всичко свързано с тероризма, Перник и неговите кукери могат да се превърнат в световна новина. Става дума за уникалем късмет (или орис), предотвратил ужасяващо кръвопролитие сред препълния площад на града по време на кукерските празници, известни като уикенда "Сурва".

Ислямски терорист (по-късно установено, влязъл като бежанец от Йемен), опасан целия с експлозиви, влязъл на площада, където заради празника имало поне 9-10 хиляди души, вкл. много скупчени на едно място. Промъкнал се в по-гъстите части и се готвел да изпълни дълга към фанатичната си вяра.

Но най-гъстата част от тълпата била тази, която е най-близо да маршрута, по който минават кукерите. Точно преди да се самовзриви, терористът бил фиксиран с поглед от един изключително шокиращ (за него) кукер. Сторило му се, че го гледа "самият Дявол". Това, като вметка, да добавим, е съвсем възможно за съзнание, промито от всякъде с религиозни мантри. Тези хора са неуязвими откъм заплаха за живота, но са много уязвими откъм религиозен страх. Та в случая, маската-шедьовър, с поглед на самия "дявол" просто шокирала терориста.

Той загубил контрол, паникьосал се и (както обяснил по-късно пред разследващите), решил че самият "Шейтан" (това е Сатаната в Корана) е дошъл, за да му вземе душата, веднага след като се самовзриви. Това уплашило терориста, който решил, че няма да стигне до Аллах и Рая, а ще Шейтанът затова е дошъл - за да е близо и пръв да го отвлече в джендемите си (джендем означава "пъкъл").

От това произтекли следващите му действия. Терористът, вместо да експлодира, паднал на земята и започнал да моли Аллах да прогони Дявола, преди той да изпълни святата си мисия. Започнал пред очите на смаяната тълпа да се кланя и да призовава Всевишния за помощ. Шествието с кукерите спряло, вкл. "дяволът". Хората наоколо се уплашили и някои са разбягали. Един хладнокръвен полицай обаче се възползвал от религиозната екзалтация на терориста и успял да му измъкне взривателя. Друг полицай пък го ударил по главата и го пратил в несвяст.

Въпреки, че непосредствената опасност била преодоляна, все пак на земята имало човек, опасан с поне 10 кг. взвивни вещества.

И тук историята става направо свръхестествена. Кукерът, който уплашил терориста свалил маската си и се оказал старши лейтенант от местното поделение 68314. Професията му била... сапьор, а в свободното си време членувал в местния фолклорен ансамбъл. Ансамбълът пък редовно участвал в кукерските шествия.

Лейтенантът обезвредил бомбите, преди още да са дошли специалните части от София.

Дали става въпрос за нещо свръхестествено, или просто за случайно съвпадение (чисто статистически все някога случайни съвпадения се случват), това всеки може да решава сам за себе си. Но кметът на Перник вече е решил, че след като отпаднат тайните, свързани с разследването, ще използва случая, за да направи града световно известен. "Обективен факт е, че кукер предотврати едно голямо зло", споделил пред приближени. А кукерите са именно за това - народен ритуал (приеман често като езически) за прогонване на злите сили.

Терористът в момента е на неизвестно място, но мълвата сочи, че е в един от тайните затвори на ЦРУ, които съществуват из Източна Европа, вкл. в България. Щели да идват специални агенти от САЩ да го проучват.

Лейтенантът пък се оказа ерген и в момента е най-обсъжданата фигура в женските разговори в града...

ГН 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!