Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Боян Дуранкев: Има много сериозни индикации, че г-н Радев е началото на промяната

В публикация във Фейсбук проф. Боян Дуранкев благодари на президента Радев, но и на Корнелия Нинова и Румен Гечев за подкрепата.

От публикацията не става ясно за каква точно номинация става дума. Постът е направен, след като беше обявено името на проф. Огнян Герджиков за служебен министър-председател.
Според източници на Епицентър.бг проф. Дуранкев бе сред сериозните кандидатури, спряган за служебен премиер.

Проф. Дуранкев определя президента Румен Радев като "началото на промяната".
По-рано днес депутатът от БСП Жельо Бойчев коментира, че е отпаднало обвинението към БСП, че реди служебния кабинет.

Публикуваме целия пост на проф. Дуранкев:
"Благодарности и изводи за новия служебен кабинет
Бих желал да благодаря на онези, които ме подкрепиха за участие в служебното правителство:
1. Благодаря на тези, които ме номинираха пред новия президент.
2. Благодаря на г-н президента и неговия екип, че са разглеждали и отстоявали моята номинация.
3. Благодаря на всички, които по един или друг начин ме подкрепяха по време на обсъжданията. Чувствам се много задължен за добрите думи на г-жа Нинова и проф. Гечев, казани за мен, както и за подкрепата.
4. Благодаря на всички български граждани, които – след толкова изпитания по време на нескончаемия „преход“ – все още вярват че предстои добрата промяна да се случи.
5. Благодаря и на колегите си от чужбина, които не престанаха да звънят или пишат с идеи и предложения до последния момент. Специална благодарност на проф. Димитър Иванов!

Съзнавам че ситуацията в България е толкова сложна и объркана, нестабилна и рискова, че на новия президент г-н Румен Радев няма да му е леко да носи огромната отговорност върху собствените си плещи.

Що се отнася до мен, той може да разчита на безрезервната ми, честната ми и професионалната ми подкрепа. И не само на мен – в нашата страна все още има български граждани, които не тълкуват че страната ни е безгласна буква, записана в чужди централи. И които ще отстояват националните интереси и култура.

Има много сериозни индикации, че г-н Радев е началото на промяната. Затова ще помоля моите приятели и колеги да не престават да се борят за „чистата и святата“ майка България. Но една лястовичка пролет не прави, пролетта е още много, много далече.

Новият служебен кабинет не трябва да забравя че няма пред кого да се отчита – на вождове и на политически партии. Но ходовете му ще бъдат гледани не под лупа, а под електронен микроскоп. Защото кабинетът е избран и назначен от президента, а президентът е изборът на народа. И защото служебният кабинет в някои отношения е компромисен. Част от хората в него идват от времена и политически организации, които оставиха впечатления на по-тежки или по-леки зависимости, Дано те са останали в миналото.

Не е вярно че служебният кабинет няма почти никакви важни функции. Даже нещо повече, той има ангажимент не само да направи одит на предходното правителство, не само да очертае перспективите пред следващото правителство, но и да започне с най-важното: отсичането на главите на ламята, наречена политическа корупция. Ако поеме тези задачи, може да разчита на всеобща подкрепа.
Пожелавам му успех!"

Проф. Боян Дуранкев е български икономист, специалист по стратегическо планиране и преподавател в УНСС.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!