Tyxo.bg counter

Бареков се оказа прав - "безплатното" саниране ни излезе през носа

Откраднати са половин милиард лева за уж безплатното саниране, алармира още през ноември Николай Бареков. Той беше и единственият, който досега е поискал да влязат външни експерти да направят ревизия на санирането. Няколко месеца по-късно думите му се потвърдиха, вече в официални цифри. И сумата е по-голяма.

Оказа се, че е поскъпнало двойно санирането по програмата на правителството за обновяване на стари жилищни сгради, за което бяха похарчени 1 млрд. лв. и е планиран нов милиард. По изчисления на в. "Сега" санирането излиза на данъкоплатци средно над 17 хил. лв. за апартамент. Разчетите са посочени в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. 

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Пред Нова тв регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че поскъпването е нормално, тъй като се прави цялостен ремонт на жилищни сгради, някои от които са с по десет входа. По думите ѝ в сметките влиза и обновяването на покривите. "Правим цялостно саниране, иначе, ако протече покривът, ще кажете: "Работите на парче", контрира регионалният министър. 

"Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените", допълни още Лиляна Павлова. Според нея от значение е и това, че има разлика между блок и блок секция.

Практиката и наблюденията на строители обаче показват малко по-различна действителност. Хора от бранша обърнаха внимание, че досега не са видели в обществена поръчка за строително-монтажни работи по санирането да е включена позиция по конструктивно укрепване. Самите строители признават, че големият проблем на тази програма е контролът. Премиерът в оставка Бойко Борисов рекламира широко програмата и обяснява, че тя е прозрачна, защото контролът е в ръцете на хората, чиито апартаменти се санират. Строители обаче разказаха, че именно за да се избегне досадният обществен контрол, се прибягва до позната "недобра практика" - плаща се на домоуправителя, който "приема" обекта без забележки.

bnews.bg 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни