Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев назначи служебно правителство от 1 човек... Абсолютният абсурд на прехода се случи...

В невиждан по глупостта си гаф, новоизбраният президент назначи служебно правителство от един единствен човек - това е Огнян Герджиков, който получи указ за министър-председател. Но за разлика от предните служебни правителства, които се появиха в едно с премиера си, сега правителство не е назначено.

Правомощията на старото правителство се прекратяват автоматично с назначаването на новото. Смяната на министър-председателя означава премахване и на министрите му. Но нови министри няма назначени. Така излиза, че всичките им постове се съвместяват от единствения член на Министерския съвет - Огнян Герджиков.

Президентът Радев очевидно обърка процедурата, като следва парламентарния модел. При него първо се избира премиер, а после той предлага правителство. Но Огнян Герджиков няма такива правомощия, нито парламентът ще гласува въпросното правителство. То се назначава пряко от президента.

Сега, за да поправи гафа си, Радев трябва първо да уволни Герджиков, и после да го назначи отново, заедно с целия кабинет. Президентът не може да назначава министрите един по един, защото правомощието му е да "назначи правителство". Той не може да назначи и всички министри като "правителство", без указа да е посочен премиер. А премиер вече има назначен. Самотен.

Ако Радев направи нещо друго, освен уволнение на Герджиков и преназначаване на всички заедно, то ще бъде конституционно оспоримо. Страната може да мине от политическа в конституционна криза, а действията на въпросното правителство да бъдат абсолютно невалидни.

ГН 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!