Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петър Стоянов скочи на десните: Румен Радев е напълно лоялен към НАТО!

Генералът многократно заяви, че е възпитаник на американско военно училище, натовски генерал. Кому е нужно тогава да му слагаме етикет, че е прокремълски настроен?, попита бившият държавен глава

„Росен Плевнелиев не сгреши в нищо важно. Това трябва да бъде оценката за него. Има дребни грешки, и аз съм имал, всеки има, но мандатът му беше успешен“. Това мнение изрази пред БТВ бившият президент на България Петър Стоянов. 

Според него, новоизбраният държавен глава ген. Руен Радев ще положи клетва в нелека ситуация за България. „Той няма политически опит, това е очевидно. Това е неговият голям плюс, но може да се превърне и в минус. Най-важното е дали е прокремълски настроен“, каза Стоянов. 

И добави: "В деня преди изборите аз призовах нашата евроатлантическа общност да спре да му слага етикети. Ген. Радев многократно заяви, че е възпитаник на американско военно училище, натовски генерал. Кому е нужно тогава да му слагаме етикет, че е прокремълски настроен. Задача на нашата евроатлантическа общност е да даде увереност на Радев и да го подкрепи. А не да му лепят етикети и зорлем да го вкарват в една писта, която вреди на България. Аз вярвам, че той ще бъде напълно лоялен към НАТО и искам да го окуража, заяви Петър Стоянов. 

От думите му стана ясно, че той и Радев поддържат контакт – Петър Стоянов го поздравил седмица след президентските избори. „Стори ми се един разумен, сериозен човек, който би приел съвети. Но той е човек, който може да взема решения. Българската политика има нужда от хора с характер“, добави бившият президент. 

Той коментира протестите, чиято кулминация бе на 10 януари 1997 г.: "Това беше нашата закъсняла „Пражка пролет“. Тогава сърцето ми беше с протестиращите. Те виждаха в мен техния президент. В същия момент бях ужасно уплашен, че някой може да хвърли камък и друг да му отвърне. За мен тези събития бяха изключително драматични. Все пак аз още не бях се заклел като президент. Изводът е – даже народ като българския понякога изчерпва търпението си. Сега няма такъв заряд в народа и слава богу. Не защото хората сега са доволни, а защото днес ситуацията е коренно различна. Днес България е стабилна. Подобни събития в такъв размер не може да има. България вече има една солидна котва и това не е шаблон. Днес ние сме недоволни, но искам да си представите какво щеше да бъде, ако не бяхме в ЕС. Сега имаме пристанище. Ние имаме национално-психологически проблем – туткаме се, докато вземем едно решение и се пишманим, когато го вземем, обобщи Петър Стоянов. 

Той не скри болката и разочарованието си от процесите в СДС и останалите партии в дясното политическо пространство. 

„СДС и ДСБ имат много сложна история – като тези италиански семейства, които ту се събират, ту се разделят, ту се обясняват публично в любов”, каза той. По думите му със създаването на ДСБ през 2004 г. Иван Костов е нанесъл сериозен удар на СДС, от който тя все още не може да се съвземе. Костов създаде ДСБ с идеята за нова дясна партия с чисти и неопетнени хора – това не се случи. За съжаление от ДСБ не се получи истинска партия и тя започна да прави коалиции, с което отстъпи от основната си линия, с която привлякоха дясната интелигенция - направиха серия от безкомпромисни коалиции”, коментира Стоянов.

Той отказа да дава прогнози за предстоящите парламентарни избори. 

За Христо Иванов, който създаде нова партия – „Да, България”, той смята, че е почтен човек и е залага на много важна кауза – държавността. Въпросът е кой ще се нареди зад него – ако са старите физиономии, скептичен съм за бъдещето на партията, уточни Петър Стоянов.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!