Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Така започна годината: Първото бебе се казва Динко, майка му е на 13 г. - Тенденция от 25 години насам: Циганите раждат два пъти повече от българите

Първото бебе на 2017 година бе момченце и се казва Динко – съобщи агенция „Фокус”.

Детето е родено в сливенската болница – „Д-р Иван Селимински”, а майка му е едва на 13 години и се казва Златка.

Детето тежи 2,800 кг. и е високо 49 сантиметра.

Статсистиката сочи: 287 деца са се родили през 2016 г. в отделението по акушерство и гинекология в болницата, което е с 10 по-малко от предходната година. /lentata.com/

А каква бе ситуацията миналата година?

Тенденция от 25години насам: Циганите раждат два пъти повече от българите

Раждаемостта при циганите тра­диционно е по-висока спрямо българ­ското население – жените от ромски произход до 45 години средно имат по 3 деца, а българките в същия възрастов диапазон – 1,5. Това обяви в сутрешния блок на една от казионните телевизии Елица Димитрова от Института за изследване на населението към БАН. Тенденциите от последните 25 години ще имат силно негативно отношение към бройката на населението след 30- 40 години, смята експертката. Ако съотношението 2 към 1 родени циган­чета спрямо българчета се запази, по всичко личи, че прогнозите на НСИ, за­това, че през 2050 г. българите ще са малцинство в собствената си държа­ва, ще е окажат верни.

И тъй каква бе ситуацията миналата година?

Точно в 00.00 часа на 1 януари в родилния дом „Весела“ към МБАЛ „Свети Мина“ проплака първото бебе в Пловдив – малкият Бойко Златков Ки­ров, който е третото дете на 20-годиш­ната Златка, съобщи дежурната лекарка в АГ-отделението. Едва на втория ден след раждането циганката от кв. „Сто­липиново“ решила да кръсти сина си на премиера Бойко Борисов. Майката поиска детето да носи името на минис­тър-председателя с надежда той да по­дари на семейство апартамент.

14-годишната Емилия роди първото бебе за 2016 в Петрич.

Първото новородено бебе в МБАЛ „Пловдив“ е момиче. Родената в 9.48 часа на 1 януари Малина е шестото дете в семейството на 25-годишната много­детна майка от ромски произход от село Трилистник. Момиченце е и последно­то бебе, родено през 2015 г. в същата болница след 23 часа на 31 декември. То е с тегло 2850 грама и с ръст 48 см и е първото дете на 15-годишна майка от град Раковски.
На същата възраст е и родилката, дала живот на момченце, което е пред­последното дете в МБАЛ „Свети Геор­ги“ за 2015 г., регистрирано в 21.15 часа на 31 декември.

Първото бебе, родено в област Кюстендил, е проплакало 15 ми­нути след полунощ. Бебето е мом­ченце, казва се Елисей. Той тежи 2,620 кг и е дълъг 47 см. Майката е 17- годишната циганка Красимира.

14-годишна пък роди първото за 2016 година бебе в Петрич. Димитър тежи 2350 грама и е дълъг 48 см. Май­ката Емилия била на седмото небе от щастие.
Припомняме, че АТАКА многократ­но е внасяла в парламента законопроект, с който да бъде пресечена тенденцията деца да раждат деца. Националисти­те искат да бъдат спрени социалните помощи за малолетни и непълнолетни родилки, тъй като това се е превърна­ло в бизнес и начин за оцеляване. Въ­преки това измененията на текстовете в Кодекса за социалното осигуряване не се приемат в пленарна зала. По всичко личи, че липсва политическа воля за на­ционална отговорност или може би не­чии интереси ще бъдат накърнени.

vestnikataka.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!