Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ограда по границата няма да има скоро, удвои се по цена без търг

Строителството на оградата по границата с Турция, която е на път да се превърне в най-големия инфраструктурен проект на отиващото си правителство, няма изгледи скоро да приключи. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи в сряда, че от съоръжението остават още "девет-десет километра". Напомняме, че на 1 септември Борисов ги определи като 8 км., които щели да бъдат готови за седмица. Напомняме също, че съоръжението, което гълта пари като магистрала, се строи без търг и със заобикаляне на закона.

Оградата по границата трябваше да е готова отдавна, но сроковете за завършването й продължават да се изместват във времето. Освен това тя продължава да гълта допълнителни средства, като общата сметка вече възлиза на над 170 млн. лева. Първоначалната сума се обявяваше като 100 млн. лв., което пък беше 4 пъти повече разход на километър от първите 30 км, построени от правителството на Орешарски, когато избухна скандал, че била прескъпа. В момента е 7 пъти по-скъпа, но явно проблеми няма. На този фон има съмнения и за ефективността на оградата. Само преди ден арабистът Мажд Алгафари коментира, че тя е само "макет". Пред бТВ той съобщи, че нелегалните мигранти прескачат оградата на границата ни за секунди. Слагат стълба върху мрежата и за една минута минават 30 души, цитира го Медиапул.

Оградата по границата с Турция се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът е спешността на съоръжението, което вече строим 4 години. Турция изгради подобно на границата си със Сирия само за 2 седмици и с пъти по-малък бюджет.

Вече няколко крайни срока за завършване на съоръжението не бяха спазени, а плановете се промениха на няколко пъти. Първоначалната идея беше оградата да е готова още през март миналата година. За последно на 1 септември премиерът Бойко Борисов съобщи, че трябва да бъдат изградени още 8 километра и това можело да стане в рамките на седмица. Последният краен срок на вътрешният министър Румяна Бъчварова пък бе до края на годината. В сряда тя за пореден път успокои, че много скоро оградата трябва да бъде завършена.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!