Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мълния! Георги Първанов напуска АБВ. Оттегля се от политиката

Георги Първанов напуска АБВ. Оттегля се от политиката 

Лидерът на АБВ, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов ще обяви на пресконференция утре, че напуска лидерския пост в партията и се оттегля от политиката, научи Епицентър.бг. Официално аргументите му са – да даде път на младите.

Заедно с Първанов се очаква да се оттеглят и заместниците му Ивайло Калфин и Румен Петков. 

Истинските причини са катастрофалните резултати на АБВ на президентските избори, на които кандидатът на партията Ивайло Калфин се класира на седмо място. Първанов вижда провала на проекта АВБ, който на следващите парламентарни избори няма да има място в парламента. И свива знамената си навреме. 

Официално оттеглянето на Георги Първанов ще бъде „подпечатано“ от конгреса на партията, който най-вероятно ще се проведе във втората половина на януари. 

Георги Първанов е единственият български политик, който успя да извоюва два последователни президентски мандата, с огромен авторитет сред левицата. Но разделението в политиката, явно вече не работи.

Първанов стартира проекта АБВ още докато беше президент - на 11 ноември 2010 г., но като сдружение. Датата не бе избрана случайно - 11 ноември бе датата, на която през 2001 г. Първанов се класира първи на първия тур на президентските избори. АБВ стана партия почти четири години по-късно. На рождения му ден - на 28 юни 2014 г.

Успехите на организацията на изборите обаче са скромни, въпреки разпознаваемите и популярни в лявото политическо пространство лица, свързани с нея и компетентните млади кадри, които привлича.

Първите избори, на които АБВ участва, са за Европейски парламент през 2014 г. Партията получава 90 000 гласа и не успява да вземе мандат. Няколко месеца по-късно обаче, на предсрочния парламентарен вот, влиза в 43-ото Народно събрание с 136 223 гласа зад гърба си. На президентските избори т.г. Калфин почти успя да достигне този резултат, получавайки 125 531 гласа. Които обаче го оставиха на седмо място.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!