Tyxo.bg counter

Рекорд! Новият кабинет "Борисов-3" ще бъде гласуван в сряда, Каракачанов - военен министър

В навечерието на Коледа България ще се сдбие с ново правителство, излъчено с мандата на Руформаторския блок, научи Епицентър.бг.
 
В сряда в 10 часа премиерът Бойко Борисов ще представи пред парламента новата структура и състава на третия кабинет, който той ще оглави.
Така Борисов ще постави поредния си политически рекорд - да стане за трети път министър-председател в последните 27 години. Досега Андрей Луканов е имал два мандата - още в зората на прехода на краткотрайни кабинета.
 
Вицепремиер и министър на отбраната по всяка вероятност ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, сочат прогнозите на Епицентър.бг към 14.30 в петък.
 
В новата управленска гарнитура засега няма да намерят място Николай Ненчев и Меглена Кунева.
Всички министри на ГЕРБ остават.  За момента със сигурност е ясно, че Томислав Дончев, Лилияна Павлова, Божидар Лукарски, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Евелина Василева ще останат министри и в новото правителство, разкриха още източници на Епецентър.бг. 
 
Тепърва се очаква да се проведат нови разговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, за да се изясни ролята и на трите партии в коалицията. Твърде вероятно е постове във властта да получат и патриотите, но какви - тепърва ще се изяснява, тъй като текат пазарлъци.
 
Преди това във вторник представителите на Реформаторския блок  ще се явят пред президента и ще декларират, че имат успешен проучвателен мандат, който завършва с предложение за състав на кабинет, начело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
В петък, събота и неделя  ще вървят почти денонощни преговори, за да се удовлетворят всички желания на партньорите, в понеденик в 10 часа ИК на ГЕРБ трябва да вземе политическо решение за реалзирането на мандата на РБ.  

Обратът в поведението на Борисов, който до вчера твърдеше, че този парламент е изчерпан и управленската коалиционна формула вече е неработеща, дойде след разговорите му с лидерите на ЕНП по време на срещата на върха в Брюксел.
Всички в Европейския съвет се чудели защо отиваме на предсрочни избори при тези икономически показатели, които имаме и които били сред най-добрите в ЕС. На Борисов му било обяснено, че е грешка свързването на резултата от едни президентски избори с живота на правителството. 

Освен това европейските политически партньори на Борисов му обяснили, че с идването на новия президент Румен Радев на власт и с формирането от него на ново служебно правителство, което ще провежда предсрочните избори, шансовете за връщане на ГЕРБ и на Борисов отново в управлението значително намаляват.

Съветът на европейските десни бил - категорично съставяне на кабинет в рамките на този парламент с цел да се спре възхода на БСП и на Радев!

Изчисления на експерти по изборите пък уверили Борисов, че ако се въведе мажоритарния вот, то на следващите избори ГЕРБ може да спечели минимум 121 депутатски гласа, които да им осигурят съставяне на самостоятелен кабинет.
Изработването на новото законодателство обаче изисква поне няколко месеца и то при стабилен парламент. Според експерти, около 6 месеца биха били достатъчни на новото правителство, за да пренапише Изборния кодекс, но преминаването към изцяло мажоритарна система в два тура би отнело повече време. 

Интригата, която ще държи всички в напрежение до сряда, е с колко гласа ще мине новото правителство. Мандатоносителите смятат, че 135-150 гласа ще дадат живот на "Борисов-3". Срещу него ще гласуват БСП, ДПС, ДСБ, АБВ.

epicenter.bg 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни