Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как кметът на Хитрино си купи мерцедес за 110 000 лева общински пари

Мерцедесът за 100 000 лева. Нуридан Исмаил смята че си е заслужил луксозното возило. СНИМКИ: Виолета Минчева

Виолета Минчева

С бюрократични хватки ДПС е прокарало в дневния ред на общинския съвет в шуменската община Хитрино купуването на мерцедес Е - класа за кмета Нуридин Исмаил.

Луксозното возило за 110 000 лева обикаля от няколко дни улиците на селото, което е едва с 800 жители, но е център на община, населена с 12 000 души.

Това е третата му кола в общината. Предишните са 7-годишна тойота и стара лада.

"Разбрахме за купуването на мерцедеса едва през юни и се възпротивихме на последната сесия на общинския съвет. Разходът обаче бил заложен още при приемането на бюджетаза 2012 г. в началото на годината. Тогава не сме разбрали, защото документите за сесията ни се дават в последния момент преди да започне заседанието", призна местният лидер на ГЕРБ и общински съветник Метин Яхя.

Според него е неприлично в община с нисък стандарт, много безработни и много дупки по улиците да се прави такъв разход за луксозен автомобил.

Дори и да бяха разбрали навреме за предвидената луксозна покупка в община Хитрино, опозиционерите от ГЕРБ не биха могли да повлияят на решението на общинския съвет, което е взето и с техните гласове.

Кметът Нуридин Исмаил е избран със 70 процента от гласовете и има подкрепата на две трети от общинските съветници.

"Колата не е скъпа. За да я купим, значи има нужда. Мерцедесът ще се ползва от екипа ми.

Имам два успешни мандата зад гърба си, за трети ме избраха. Над 10 млн. лева съм докарал в общината във всеки от мандатите по проектно финансиране.

Общината е добре поддържана и затова смятам, че избирателите ми няма да се обидят на тази покупка", твърди кметът Нуридин Исмаил. Той се съгласи само на телефонен разговор, като избегна личен контакт.

Вчера и целият автопарк на община Хитрино бе изпокрит, отвън бяха паркирани само евтините лични коли на служителите.

Кметът Нуридин Исмаил всява респект не само в община Хитрино, а и в цялата Шуменска област, тъй като е областен председател на ДПС. Започнал като кмет на кметство през 1990 година, той е бил заместник-кмет на Хитрино, а сега е вече трети мандат градоначалник.

"Аз съм политик, 20 години съм в местното самоуправление", изтъква Исмаил.

"Няма обществен натиск върху кмета и администрацията. Общината си планира средствата, няма просрочени плащания, приключваме последните години с излишък. 20 млн.лева са привлечени в предишните два мандата по проекти за пътища, улици, водопроводи. Собствените приходи на общината надхвърлят 1 млн. лева. Даваме под наем 14 000 дка общинска земя, не сме вдигали местните данъци и такси от 8 години и затова имаме висока събираемост", обясни заместник-кметът Бюлямин Хасан.

Той твърди, че е направена обща поръчка за техника, а не само за кола.

Купен е багер за 135 000 лева, който ще бъде доставен до дни. Купен е и самосвал втора употреба за 20 000 лева.

"С тази техника ще икономисваме пари за ремонтни дейности, защото външните услуги са скъпи", изтъква заместник-кметът.

Според него общината има възможно най-добрата социална политика, като е заделила собствен фонд за подпомагане на хора в крайна нужда, плаща половината такса за детска градина на всички деца и е реализирала проекти за лични асистенти и за временна заетост, за да създаде работни места на хората.

"Тук се живее много тежко, няма работа. Ако си над 45-50 години, няма никакъв шанс да намериш постоянно място. Аз например цепя дърва за 3,50 лева на кубик, защото не мога да намеря друго", обясни 42-годишният Мехмед.

"Работя за 320 лева заплата, имам две деца и се справям някак. Хората, които нямат и моите доходи, живеят трудно. Не е моя работа да коментирам работата на кмета", обясни жена на 32 години, която работи в цеха за метли.

"Никой няма да каже нищо против общината, защото те назначават хората и по временната заетост, и на другите места. Може улиците да са в дупки, хората да изнемогват, но парите са в тях, те си ги разпределят, ние не можем да направим нищо", обясни кибик, който отказа да си каже името.

Останалите минувачи също свиват рамене и обясняват, че не знаят нищо по въпроса. "Не разбирам български. Искам по-висока пенсия от държавата", вика и 74-годишната Селиме Шабан. Съселяните също изведнъж престават да разбират български, щом чуят въпрос за разходите на кмета.

"От 2003 година досега в община Хитрино са закрити 7 училища. Наесен ще са само две за 21 села - в Хитрино и Живково. Селата тънат в мизерия, сградите на закритите училища се разграбват, а в същото време общинската администрация строи нови ритуални зали", казва Метин Яхя и продължава:
"Всяка една от новите сгради струва по 400 - 500 хиляди лева, а те се ползват рядко - само когато има сватба. Тези разходи вероятно са за източване на средства.

Хората се възмущават, но са зависими, защото ДПС има пълен монопол. Общинската администрация е най-големият работодател, затова хората не смеят да упрекнат кмета за нищо.

ДФК излезе със заключение след ревизия, че кметът Нуридин Исмаил е ощетил бюджета на община Хитрино със 700 000 лева за 2010 година, но и тази констатация потъна някъде и няма акт."

Скъпи джипове на мода в бедните ДПС общини
Kметът на община Исперих Бейсим Басри си купи трети джип преди две седмици, който е за негово лично ползване. Както "24 часа" писа, луксозният BMV Х6 струва на избирателите в Исперихско 80 000 лева, защото е втора ръка.

Басри е заварил в администрацията още два джипа - лада нива, ползвана от предишния кмет за трудни зимни преходи, както и "Шевролет Каптива".

Шуменската община Венец пък е заделила в бюджета си 130 000 лева за нов автомобил.

Обявената обществена поръчка не предвижда определена марка, а избор на возило по определени критерии.

Процедурата ще бъде завършена до месец. Тогава се очаква кметицата Нехрибан Ахмедова да се вози в новия автомобил.

24chasa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!