Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Митов и Нюланд притеснени за курса на България - да не се отдалечи от този избран за Украйна?

Даниел Митов и Виктория Нюланд са коментирали "притеснението, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос..."
"Или най-малкото - да се променят позициите относно основни параметри на българската външна политика, особено по отношение на санкциите срещу Русия по отношение на анексията на Крим, които позиции до момента са били последователни, ясни, много точни, съобразени с международното право."

Министърът на външните работи в оставка Даниел Митов заяви това пред журналисти в парламента, като каза, че се е срещнал с помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд на 2 декември и на срещата била обсъдена ситуацията в България.

Моето притеснение е, че в бъдеще правителство на левицата може да започне да прави други изчисления в тази посока и да промени курса на българската външна политика, която е в синхрон с всички наши съюзници и партньори и тя е в български национален интерес, коментира Митов, цитиран от БТА.

Подобна промяна не би била желателна от никой от нашите съюзници, допълни той.

"В полза на България е да защитава принципите на международното право и да не позволява ревизионистки режими да променят съвременни граници. Ако се създаде такъв прецедент, това означава, че България в един момент може да се окаже в сложна и опасна ситуация за самата себе си", заяви Митов.

Попитан дали визира Турция, Митов заяви: "Не визирам никого конкретно, но всеки, който познава историята на Балканите, знае, че тук мирът е бил постиган много трудно, от тук са започвали много конфликти и една дестабилизация на международния правов ред винаги може да доведе до амбиции на когото и да било за преначертаване на граници".

Помолен да коментира писмо на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в което определя Русия като гарант за мира в планетарен мащаб, Митов каза, че не споделя такова становище.

"Няма как да се определи като гарант за световен мир държава, която анексира територия на съседна държава, която дестабилизира умишлено източната част на Украйна, която е окупирала територии в Молдова и в Грузия и която бомбардира цивилни в Сирия. Това не е мир", каза още Митов.

„Ако през 2013 г. някой ви беше казал, че Русия ще анексира Крим насилствено, тогава може би, всеки един от вас щеше да сметне човека, който изказва подобна позиция за луд. За съжаление подобен тип действия и прецеденти в международен план създават условия, в които и други авторитарни режими могат да започнат да си мислят, че са способни на подобни действия и ще им се размине”, подчерта Митов, цитиран и от БГНЕС.

Попитан дали ще е служебен министър, Митов заяви, че няма намерение да остава в служебно правителство, което ще работи 15 дни.

"Опитите аз да бъда по някакъв начин конфронтиран с министър-председателя и с ГЕРБ са отдавнашни. На тези интрижки не бива да им се обръща внимание", каза още той.

dnes.dir.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!