Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стиснаха терористите в „котел” в Алепо - Кери моли да ги освободят

Ислямистите в Алепо останаха да държат нищожна част от територията в източните райони, докато над 80% от тях бяха овладени от силите на Асад, подпомогнати от руската армия. Останалите да се бият под черното знаме на ИД терористи са обкръжени в „котел” – редовната тактика на руснаците в подобни операции.

На среща в Хамбург американският държавен секретар Кери направи опит да принуди Сергей Лавров да склони на примирие. От руска страна обаче напомниха няколко неприятни факта. Последното примирие от есента беше спазвано от нея и сирийците, но не от терористите, които се възползваха  от ситуацията, за да завземат позиции и да се снабдят с нови оръдия, които използваха активно за обстрел на университета в Алепо, училища, жилищни сгради и дори на руската мобилна болница, където паднаха жертва лекарка и медицинска сестра плюс 6 техни пациенти.

От страна на САЩ или техен съюзник в НАТО нямаше и дума на съболезнования. Ответните удари обаче са наричани „престъпления срещу човечеството”.

Убити имаше при всички атаки на ИД по граждански обекти в свободната от ислямисти част на града. Вторият факт е свързан с гласуваната от Конгреса на САЩ в сряда помощ за „опозицията” във вид на зенитни оръдия. И въпреки волята на Лавров за ново договаряне, президентът на Сирия Асад беше категоричен, че този път няма да има милост. Само в сряда за 1 денонощие загиналите мирни жители от обстрела на „демократичната опозиция” са 12 сирийци от Централен и Западен Алепо.

19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!