Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС уличи в лъжа вицето Бъчварова

След като избраната за вицепрезидент Илияна Йотова съобщи, че България е обещала да строи нови бежански лагери, срещу парите, които ЕС й дава за защита на границата, вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова я обвини в „лъжа”. Кой лъже обаче става ясно от лично писмо на ресорния еврокомисар Аврамопулос. От него се разбира за няколко неверни твърдения на властта:

Първо, сумата, която ни дава ЕК, не е 160 милиона евро, както обяви по-рано премиерът, а 112 милиона - 101 от тях отпуснати + 10 % държавно съфинансиране. Второ, по отношение на центровете за настаняване на бежанци, пише:

Допълнителните 18,9 милиона евро от фонд Убежище, миграция и интеграция са насочени към оказване на подкрепа за създаването на три нови отворени кризисни центъра за настаняване в България, за подобряването на условията за приемане, за модернизацията и обновяването на един транзитен център, както и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция".

Напомняме, че още миналата есен канцлерът на Германия Ангела Меркел след среща с Борисов обяви, че България иска да направи нови лагери, наречени от ЕС hot spots за мигранти. Евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова, която служеше за преводач на премиера на срещата, даде пресконференция, в която заяви, че Меркел нещо не е разбрала. Последва комюнике на канцлера, че Германия държи на своята позиция. След което международната подкрепа за кабинета спря, което е видимо по 3,1% усвояване на еврофондовете в края на третата година от програмния период, а също по поисканата оставка, а сега и разследване на Кристалина Георгиева не от друг, а от немска евродепутатка и шефка на ресорната комисия по бюджета в Европарламента. 

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!