Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Камен Плочев, шеф на инфекциозната клиника във ВМА: „Ислямска държава” ни праща зарази с дронове!

Проф. Камен Плочев

Опасен грипен вирус може да удари 10 000 в района на Харманли

Автор: Мира Радева

Проф. Камен Плочев е най-опитният наш специалист по биотероризъм, признат от световната медицинска общественост. Шеф е на най-модерната на Балканите Клиника по инфекциозни болести към ВМА, специализирана и за действия по време на биоатаки. Проф. Плочев е ненадминат специалист в научна област, която напоследък стана изключително актуална. Непрекъснато го търсят за консултации, преподава в университети у нас и в чужбина.

– Хората са ужасени след бунта на бежанците в Харманли. Никой не вярва на официалните сводки, че в лагера нямало заразени, проф. Плочев?

– Нормално е да не вярват! Лекарите от ВМА прегледахме 128 души. И другите колеги, идвали в лагера, да са изследвали толкова или два пъти повече. Нека общо прегледаните да са 500. Те обаче не могат да бъдат пълна представителна извадка от около 3000 бежанци…

– Честно, в 128-те прегледани от ВМА докторите откриха ли нещопритеснително?

– Не. Но нека уточним – ние не си избирахме пациентите от общата маса хора. А преводачите ни ги… „подаваха” за преглед. Питам – това не е ли още един фактор, който не работи в полза на една убедителна картина на заболеваемостта в лагера. Така че изследванията задължително трябва да се допълват и да се направи едно наистина представително проучване.

– Носи се зловещ слух, че този бунт е само началото на жестока война, запалена от ислямистите. В нея твърдо се сменя тактиката – калашниците ще отстъпят място на биологичното оръжие?

– Така е. Най-вероятно вече ще се мине към по-нестандартни действия, към т.нар. асиметрична война, включваща употребата на биологично оръжие. Молим се това да не се случи, защото наистина ще стане страшно! Защото ако имаме една случайна заболеваемост, тя ще ни създаде главоболия, но не и хаос. Докато една биоатака с много висок брой на заболелите ще бъде пагубна. При нея няма да имаме информация точно откъде се разпространява смъртоносната болест, кой я разпалва и ще стигнем до жестока ситуация.

– Много е страшно това, което казвате, г-н професоре!

– Признавам, че е така. С колегите ми инфекционисти искрено се надяваме да не се случи. Все си мисля, че терористите, които прилагат биологичното оръжие, знаят, че то има и обратно действие. Ще засегне и самите тях. А не всички терористи са камикадзета.

– Очакват ли се наистина и терористи камикадзета?

– При всички случаи! Това са хора, които умишлено са заразени с лесно предаваеми фатални за живота болести. Най-страшното е, че те пристигат на пръв поглед съвсем здрави в България. Защото болестта може да не се прояви 10-20 и повече дни. Тук влизат в контакт със здравите хора по улиците, в транспортните средства, сред децата в парка. И изведнъж пламва епидемията. За броени дни хиляди са натръшкани от вируса или бактерията, но ние, лекарите, не можем да знаем кой я е пренесъл и предизвикал епидемията. За да вземем мерки.

– Лично вие имате ли информация, че „Ислямска държава” ни готви подобна смъртоносна заплаха?

– Разбира се! Ние непрекъснато държим връзка с експерти от различни нива, които разполагат с достоверна информация, получавана от „Ислямска държава”. И от българи от Близкия изток. Да, имам информация за подобни замисли. Затова изобщо не изключваме опасността от биоатака и в България. Но трябва да се каже, че това е трудно доказуемо.

– Като най-опитния специалист по биотероризъм – най-страшното оръжие, което можем да очакваме от атентаторите?

– Това са дихателните инфекции, които се разпространяват мълниеносно по въздушно-капков път. Нека не забравяме, че сега сезонът е особено благодатен за тях – зимно-есенен. Хората живеят в затворени помещения, по-близко са един до друг. Те дишат един и същи вече издишан въздух и възможността за биотероризъм, чрез скрито, тайно разпръскване в атмосферата на бактерии или вируси, е изключително голяма. През лятото той ще бъде заразяване на водата или храните.

– Какви са тези инфекции?

– Ще ви се стори странно – но може да се използва като атака дори един грип. Ако е в рамките на много високата заболеваемост, когато обхване стотици хиляди, той също представлява една биологична атака. Защото представете си, че избухне една скорострелна епидемия от 10 000 души в района на Харманли, какъв ужас ще настане. Другите са антраксът, различни атипични пневмонии, от които се умира за броени дни, еболата, вариолата.

– А бубонната чума, и нея ли да очакваме?

– Тя също е изпитано оръжие, но за да се предава, трябват бълхи и гризачи. Важи най-вече за хора, които живеят в полеви условия – в палатки, в бараки. Много уязвими от това оръжие са ромите в гетата.

– Добре, как при една атака практически могат да бъдат заразени хората?

– Много просто. Има случаи на заразяване чрез внесени бактерии в климатична инсталация, чрез пръскане с аерозоли, може някой просто да мине с мотор по улицата и да разпръсне във въздуха смъртоносните бактерии. Да не забравяме, че има внедрени бежанци, които проучват пукнатините в здравните системи и знаят къде да се насочат ударите.

– Какво количество бактерии могат да заразят град като Пловдив?

– Зависи от избраното бактериологично оръжие – от няколко грама изсушени бактерии до няколко хиляди от тях. Истината е, че 2-3 грама бактерии могат да поразят смъртоносно град като Пловдив. Разпространени чрез самолет, генератор, от човек на мотор, спрейове. Има случаи на балони, които висят във въздуха и се пукат. От тях изпадат смъртоносните бактерии. А напоследък станаха модерни дроновете. Повярвайте, това ще бъде страшна война!

– Споменахте, че е вероятно да ни атакуват от въздуха с дронове?

– Да, имам информация за това. Дали ще стане, трудно се прогнозира. Но вече имаме и пълна готовност да посрещнем и този вариант.

– Каква готовност има ВМА да посрещне една терористична атака от особено опасни инфекции? Ще стигнат ли леглата за всички пострадали?

– Не! ВМА може да настани за лечение от 50 до 100 човека. А и никоя друга наша болница няма по-голям капацитет.

– Това е трагично, проф. Плочев! Разполагаме ли поне с достатъчно опитни лекари в тази област, а и с лекарства?

– Истината е, че за някои причинители на смъртоносните болести няма антибиотици, примерно срещу острите вирусни инфекции. Разбира се, не разполагаме и с достатъчно специалисти. Но проблемът не е в това, а че никой няма да иска да работи със заразените. Медиците масово отказват, и на тях им е мил животът. Помня след голямото земетресение в Хаити пламна епидемия от холера. Но не беше изпратен нито един международен екип, който да помогне на хаитяните. Строителни работници, спасители – да. Но специалисти по инфекциозни болести – не! Никой не пожела да замине за Хаити.

– Звучи зловещо!

– Целта ми не е да всявам страх, а да предупредя хората да имат готовност за най-лошото. Защото при заразните болести, колкото са виновни тези, които ги разпространяват, толкова и онези, които приемат заразата. Те трябва да се научат да се пазят. Да си мият редовно ръцете, да ядат само проверени храни, да пият преварена вода. И никога да не се докосват до непознати предмети – това са елементарните норми за хигиенно поведение.

– Излиза, че обикновеният човек все пак може да се предпази и да спаси децата си?

– Малко хипотетично е, но стига да спазва тези правила. И да носи маска на лицето си!

– Ядрената бомба ли е по-страшна или биотероризмът?

– Според мен биотероризмът е много по-опасен, защото ядрената бомба има едно моментно поражение. Когото убие, убие. След това започва лъчевата болест, която може да продължи десетилетия. Но за нея също има открити начини за предпазване – евакуиране на населението. Докато при биоатаката всичко това не може да стане. Първо: действието на биологичното оръжие е продължително до неизчерпаемост – може и да е с десетилетия. Второ: евакуирайки поразените от огнището, ние разпространяваме заразата в цялата страна. Принципът трябва да е разсредоточаване на хората. И тук вече няма място за самопомощ и взаимопомощ.

– Защо?

– Това са немислими действия при една биоатака. Всеки си пази собствената кожа и семейството си. Не разчитайте, че ще дойдат доброволци.

– Една мощна бактериална атака възможно ли е да предизвика края на света?

– Е, чак такава прогноза не мога да направя. Но доколкото имам понятие от тази социална страна на въпроса, никой няма за цел да сложи край на света. Дори самите терористи в „Ислямска държава”. Тяхната цел е да наложат своите убеждения, вяра, религия, правила на поведение. И няма да се откажат лесно от нея. Но чак да унищожат света – аз не вярвам. Поне досега никой не е декларирал това. / Ретро.бг

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!