Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган предложил на Путин Турция и Русия да търгуват в национални валути

/КРОСС/Турция предложи на Русия да преминат към разплащания в националните валути, обяви президентът Реджеп Ердоган в реч при откриване на търговски център в Истанбул.

„Предложих на президента Путин да извършваме търговия в национални валути. Ние ще плащаме в рубли всичко, каквото купуваме от вас. Вие пък ще ни плащате в лири", обясни Ердоган. Той добави, че е отправил подобно предложение и на Китай, като то „бе възприето като разумно", съобщава ТАСС.

„Дадох разпореждане на Централната банка. Надяваме се, че ще успеем да го реализираме. Освен това вълненията на световния пазар оказват върху нашата страна само временен ефект", изтъкна още президентът. Той отново призовава гражданите и местните компании да обменят чуждата валута с турски лири и да извършват разплащанията в национална валута.

Според властите така ще се засили търсенето на турската лица, ще спадне търсенето на чужда валута, което трябва да доведе до стабилизиране на валутните курсове и засилване на лирата. През последния месец турската липа загуби 10% от стойността си спрямо американския долар. Фактически всеки ден спадът на лирата към долара и еврото бие историческите рекорди. Засега властите не се намесват агресивно на валутния пазар, но по-рано Централната банка леко намали основния лихвен процент, информира БГНЕС.

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!