Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владимир Путин удари световните валути: Защо се тресат в Брюксел и Вашингтон

Владимир Путин се кани да нанесе страховит удар по двете най-силни световни валути

Владимир Путин се кани да нанесе удар върху световните валути. И да превърне руската рубла в третата най-могъща световна валута на планетата. Доскоро обезценената парична единица на Русия, утре може да се окаже и по-скъпа от еврото. Но само, ако планът му успее.

Путин е първият човек на Евразийския блок, който подписа закон, установяващ нова финансова рамка за икономическо действие. А тя ще позволи на Русия и още пет страни членки на Евразийския икономически съюз да не използват долара и еврото като валута в двустранните си сделки.

Става дума за т.нар единна финансова система на страните от Митническия съюз и Общността на независимите държави (ОНД). Иначе казано на държавите от бившия Съветски съюз.

В рамките на Евразийския икономически съюз (EEU) страните са обсъдили възможността за преминаване към националните си валути. Според споразумението между Русия, Беларус, Армения и Казахстан, ще преминат към търговия  с националните валути (руската рубла, беларуски рубли, DRAM и тенге съответно). Като това трябва да се случи най-късно през 2025-2030.

Днес, около 50 процента от оборота в EEU са в долари и евро, което увеличава зависимостта на Съюза от държавите, издаващи тези валути.

Извън страните от ОНД и EEU, Русия и Китай се опитват да ограничат господството на долара.

През август, централната банка на Китай пусна руската рубла в движение в провинция Хъйлундзян. Така, тя стартира пилотна програма от две валути (рубла и юан). Рублата е въведена на мястото на американския долар и за момента се движи доста добре.

Заплахата за ЕС И САЩ

Ако системата продължи да се развива успешно, това може да предизвика сериозен удар върху финансовата система на САЩ и ЕС. А и от известно време има и прогнози, че подобен ход от страна на Русия и Китай, би могъл да доведе до срив на икономиката на Алианса.

Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан и Таджикистан, като страни — членки на ОНД ще могат да търгуват без използването на долара като валута. И то почти веднага след като този закон влезе в сила, пише украинска медия.

Законът вече е изпратен за гласуване в държавната Дума, а ратифицирането на споразумението, което урежда новите разпоредби на финансовите операции между споменатите държави е въпрос на дни.

Както отбелязва изданието „Комерсант“, заради привилегиите, които ще имат тези страни, този начин на действие ще помогне по отношение на укрепване на техните макроикономически системи. И в същото време ще изхвърли ЕС и Америка от Евразийския пазар за дълго.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!