Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мъж на ГЕРБ-депутатка шеф на лагера в Харманли

Директорът на лагера в Харманли е съпруг на депутатката от ГЕРБ Галя Захариева и е поредната калинка, назначена от кабинета на Боросв. За това информира Мария Димитрова-Дюлгярова на личния си профил във Фейсбук. По думите й по професия Димитър Захариев е начален учител, но цял живот е работил като сервитьор.

„Да, аз съм съпруг на Галя Захариева и се гордея с това“, обясни пред Епицентър.бг директорът на лагера в Харманли. А според сайта на Държавната агенция за бежанците, в момента Димитър Захариев е шеф и  на бежанския център в село Баня, община Нова Загора.

60 военни и въоръжени до зъби полицаи вече охраняват  лагера в Харманли, в който в четвъртък вечерта полицията използва сила, за да потуши избухналите там масови безредици. Центърът ще бъде ограден с кльон с бодлива тел, предаде Сега. В него ще бъде обособена затворена зона, в която ще бъдат изолирани афганистанците, предизвикали бунта. 

Това реши правителството на спешно заседание. Драматичното развитие на събитията в Харманли показа пълната непригодност на полицията, на Агенцията за бежанците и на директора Димитър Захариев, които допуснаха проблемите с медицинското и хигиенното обслужване в лагера да ескалират до масови безредици и погром на новите помещения. След като часове наред униформените позволяваха на чужденците да палят гуми и да хвърлят камъни, през нощта бунтът им беше потопен в кръв. А бившият сервитьор и начален учител, който месеци наред лъжеше, че проблеми там няма,вместо да ги решава, е виновен за създаденото напрежение в обекта.

След безредиците в Харманли възникна и въпросът кой е създал лагера. Премиерът в оставка Бойко Борисов е дал неточна информация, че центътът е бил създаден по времето на управлението на БСП и ДПС. Той заяви, че лесно може да хвърли обвинението върху правителството на Пламен Орешарски, но няма смисъл да го прави.

Проверка на Frognews показа, че решението за построяване на лагера в Харманли е взето именно по време на първия мандат на правителството на ГЕРБ. Това е станало с постановление 260 от 19 октомври 2012 г. и е подписано от тогавашния вицепремиер МВР-шеф Цветан Цветанов.

Постановлението гласи:

Министерският съвет постанови:

Чл. 1. (1) Одобрява допълнителни средства в размер 200 000 лв. по бюджета на Министерския съвет за 2012 г., които да бъдат предоставени на областния управител на област Хасково за подготовка на терен за изграждане на Временен приемателен център в гр. Харманли с модул за 1000 души съгласно раздел VI, т. 3 от Националния план за действие при временна закрила в Република България.

(2) Средствата по ал. 1 да се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г. по реда на чл. 34, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Чл. 2. Министърът на финансите по предложение на главния секретар на Министерския съвет да извърши налагащите се от чл. 1, ал. 1 промени по бюджета на Министерския съвет за 2012 г.

В последствие това решението се допълва от Постановление № 298 от 19 декември 2013 г., с което се увеличава и капацитетът на лагера.

19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!