Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Да живея сто години? Не, благодаря!

Христо Карастоянов

Подплашеният човек се управлява по-лесно

В едно друго време – да кажем през седемдесетте години на ХХ век – в родния ми Тополовград имаше седем столетници. Тополовград тогава наброяваше около седем хиляди жители, което ще рече, че там столетниците бяха един на хиляда. Според тази простичка статистика Тополовград беше една мъничка Грузия, за която казваха, че имала най-много столетници.

Ходихме с едни колеги да се видим с един от тия живели вече цял век хора и го намерихме да си пафка стюардеската, а в ръката му – юзче с ракия. Естествено, че го попитахме каква е тая работа, и още помня какво ни отвърна той: „Аз пия – каза, – ама не се опиям!”

Да видим сега как стои въпросът в наши дни.

В началото на 2010 г. Йордан Калчев – тогава началник на отдела за демографска статистика в Националния статистически институт – запитан за бройката на стогодишните в България, казва: „През 1960 г. техният брой е бил 1319 души. През 1980 г. са били около 1440 души. През 2001 г. столетниците са 184, след което започва една тенденция на увеличаване на тази част от населението и през 2008 г. те са общо 347. По наши прогнозни данни към 2020 г. те ще доближават някъде около 600 души.”

През лятото на 2014 г. същият НСИ обяви, „че в момента в България живеят 306 души на възраст сто и повече години.”

Тази пролет националната статистика преброи 329.

А ето че сега доклад на Европейската комисия твърди, че „продължителността на живота в страната ни е с над пет години по-кратка от средното равнище в ЕС”. Там също така се казва, че България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания.

И това не е всичко – според както се провикват в разните му реклами. Не само в Европейския съюз, ами и в световен мащаб страната ни е на второ място след Лесото. Това пък го казва самото ЦРУ в сайта си The World Factbook. Дори имало „устойчива тенденция при смъртността у нас”, понеже през 2014 г. сме били на шесто място. По раждаемост пък от 210-о място лани сме паднали на 212-о.

(Впрочем нещо ме смути в публикацията на The World Factbook. Обратно на ЕК, сайтът на ЦРУ обявява, че данните за средната продължителност на живота в България показвали леко покачване в сравнение с миналата година. Леко, ама покачване! Но както и да е…)

Така или иначе и двете статистики са лоша работа. („Обезпокоителни” – според както по-бодро биха се изразили българските министри.)

Не че да не сме свикнали на подобни страшилки, издигани от нашите нови приятели и още по-нови партньори. Сред стряскащите статистики, разбира се, е оная, според която сме сред държавите с най-нещастно население в света (били сме на 129-о място по тая скала). Върхът обаче е, че до 2050 г. в България щели да живеят 3,5 млн. души, като българите щели да са по-малко от половината – демек към милион и седемстотин, нещо такова. Това пак по данни на ЦРУ.

Та да се върна сега на онзи дядо от Тополовград. Сигурен съм, че ако го бях попитал дали не е стресиран в тоя свой дълъг живот, нямаше да ме разбере изобщо какво го питам. Роден в последната четвърт на ХІХ век, преживял войни, преселения, въстания, пак войни, преврати с кървави последици, окупации, зорлем колективизации, той излъчваше спокойствие.

Не съм демограф, статистик, социален антрополог пък хич, но не съм и сляп. Не просто столетникът от Тополовград – самата България е оцелявала през всичките онези години. А сега й вещаят изчезване. Мрели сме по-рано от другите (за радост на НОИ и НЗОК), младите не щели да раждат (освен че бягат по чужбините), трепели сме се били за по два лева, цепели сме се зверски на фили и фоби, на соросоиди и комуняги и сме си дерели очите по тая линия, циганите щели да ни претопят, руснаците щели да ни купят, мигрантите щели да ни оправят демографията, а на нас самите всяка зима неизменният стон е: „Да изкараме до пролетта!”…

Е, как изобщо да ти се прииска да живееш сто години в такава държава?!

На подплашен човек живее ли му се толкова?

Но затова пък, докато е жив, подплашеният човек се управлява лесно. И лесно бива убеден да гласува за поредния (си) спасител.

До следващата стряскаща статистика.

Един ден в заглавия

„ГЕНОЦИД! ОФИЦИАЛНО от ЦРУ: България е световен вицешампион по смъртност!”; „ЦРУ: България е втора по смъртност в света”;„ЕКСКЛУЗИВНО! ЦРУ с шокиращи данни за България! Втори сме по смъртност в света след… Лесото”; „Лесото и България първи по измиране в света”; „Втори сме по смъртност на планетата”; „Капиталистическа България е на второ място по смъртност на населението в световен мащаб”; „ТЪЖНО! Живеем пет години по-малко от всеки европеец“; „Ударихме дъното: Живеем доста по-малко от средния европеец”.

trud.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!