Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган гневен размаха пръст на ЕС: Чуйте ме! Пускам бежанците да залеят Европа

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да отвори границите на страната за нелегални мигранти, след като Европейският парламент реши да подкрепи резолюция, замразяваща преговорите за членство с Анкара.

„Чуйте ме. Ако отидете още по-далеч, границите ще бъдат отворени, имайте това предвид“, каза Ердоган по време на реч в Истанбул, обръщайки се към Европейския съюз.

По думите му Западът никога не е бил искрен относно подкрепата за тези, които се нуждаят от помощ. Не Западът, а Турция е отворила вратите си за 3,5 млн. бежанци.

„Европа не изпълни своите обещания. Когато на границата на Турция с България се събраха 50 000 бежанци, в Европа започнаха да мислят какво ще стане, ако Анкара отвори своите КПП-та“, отбеляза Ердоган, цитиран от Агенция Фокус.

Президентът каза още, че ако Европа не промени позицията си, то Турция ще отвори границите си. По думите му днес милиони деца се нуждаят от грижа и милосърдие. Също така помощ очакват милиони жени и деца в Африка.

„Прави ли се нещо да и се помогне? Не. Вместо това се организират празни обсъждания, например за целесъобразността на влизането на Турция в ЕС“, каза Ердоган и подчерта, че за Анкара подобни дискусии нямат никакво значение.

На 18 март Анкара и Брюксел подписаха споразумение, в рамките на което Турция ще помогне за спирането на потока от нелегални мигранти към Европа, а в замяна ще получи визова либерализация и ускоряване на процеса за членство в съюза.

Резолюцията има незаконодателен характер. В документа се посочва, че ЕС и ЕП вече категорично са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законната отговорност на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на отговорните и участвалите за този опит.

БТА/ Бгнес

novotopoznanie.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!