Следвайте "Буднаера" в Телеграм

600 млн. лв. за зърнарите предсрочно от кабинета

Правителството ще изплати предсрочно „субсидиите на земеделците” с парите от бюджетния излишък. Близо 600 млн. лв. ще бъдат преведени уж на над 61 000 фермери, но всъщност над 90% от сумата отива за 100-те зърнари – крупните производители и арендатори на огромни площи. Това ще стане до Коледа, след като тази година те вече прибраха 1 млрд. субсидия. Това са парите за директните плащания за единица площ и за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения (мярка 13) от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това става ясно от решението на правителството, което одобри актуализираните годишни разчети на сметката за средствата от ЕС на Държавен фонд Земеделие за 2016 г.

Основните суми по преките плащания на земеделците за текущата година винаги се плащаха в началото на следващата. А те бързат да харчат десетки милиони при дилърите на Мерцедес, БМВ, Ауди и другите луксозни марки автомобили. Тази година се очаква хит при усвояване на въпросните субсидии от джоба на пребогатия български данъкоплатец да бъдат премиерните джипове Мазерати Леванте.

Причината графикът да бъде изтеглен е „липсата на големи плащания в края на годината”, твърди правителството, което има да осребри 1,2 млрд. лв. на Русия след загубеното дело АЕЦ Белене, 1 млрд. за неплатеното саниране тази година и други „дребни” суми.  Другата причина било доброто изпълнение на бюджета, който натрупа излишък от 3.4 млрд. лв. в края на октомври.

Към тези фактори се добавя и „максималната мобилизация на Министерството на земеделието, което до 20 ноември е успяло да представи т.нар. допустим слой за подпомагане”. Работата мирише на яко връщане на проценти или на предизборен подкуп за бъдещи мажоритарни депутати в Северна България, къде са съсредоточени зърнарите.

С днешното решение правителството увеличава с 592 млн. лв. разходите на фонд Земеделие. Така ще бъдат разплатени сумите по единно плащане на площ (СЕПП) и по мярка 13 - Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., е посочено в съобщението на правителствената информационна служба. Така ще се води, че се усвояват и еврофондове, при които усвояването ни е по-малко за 3 години по всички програми от отпусканата сега на зърнарите сума.
Останалите около 400 млн. лв. по мерките за обвързаната подкрепа, зелените плащания, млади фермери и т.н. ще бъдат преведени в началото на следващата година.

Обикновено в началото на февруари Еврокомисията възстановява направените плащания, като по тях България не е имала проблем за разлика от други страни членки. Това означава, че държавната каса ще бъде празна за следващото правителство.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!