Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Толкова кратък мандат, а толкова много поразии в МО

/КРОСС/ Когато става дума за спорното наследството на коалиционния кабинет "Борисов", сред особено тежките случаи е Министерството на отбраната (МО). Около страната ни ври и кипи от военни конфликти, а цели две години бяха изгубени заради оперетните изпълнения на представителя на БЗНС в Реформаторския блок министър Николай Ненчев.

За това време всички реформи в МО и армията бяха блокирани. Министерството практически спря да работи. Преди седмица се разбра, че досега са усвоени едва 26,11% от предвидените капиталови разходи в бюджета му. Подобно чудо не се е случвало. Точно обратното, винаги парите са били усвоявани толкова бързо, че към септември армията се молеше за допълнителни средства. За 2 години ръководството на министерството не успя да реализира нито един от проектите за модернизация, а мандатът му беше съпроводен от неспирни скандали, спорни решения и "оголване на редиците". Някои кадрови решения на министъра ще се помнят дълго време - като назначаването на негова съпартийка за директор на дружество "Снабдяване и търговия". Одеозната дама не получи необходимия за длъжността допуск за класифицирана информация, защото се оказа, че има три регистрации в полицията.

Хибридната война беше основният враг на министър Николай Ненчев. Ръководството на министерството обичаше да обяснява всичко с този модерен термин за нестандартна военна стратегия, когато изпаднеше в неудобно положение. Главният заподозрян беше Русия, независимо че проблемите идваха от сградата на самото министерство.

В годишния доклад за състоянието на армията през март най-големите притеснения за военните бяха опитите за манипулиране на общественото мнение чрез "дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация в контекста на войната в Украйна". В България се води хибридна война! - констатира докладът. Конкретност така и не дочакахме.

Сагата с изтребителите МиГ-29 също се оказа хибридна война според МО. Военният министър отказа да поднови споразумението с Русия за поддръжка на изтребителите, което докара сериозни проблеми на бойната авиация.

"Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го пак заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци", аргументира се в интервю за "Сега" Ненчев на 24 април м.г. Година и половина по-късно обаче сметката сочи обратното.

Първо, проверка на прокуратурата показа, че никой не е предлагал договор за подобна сума, а за 7,5 млн. лв. Дори и твърденията да бяха верни, то сумата от 20 млн. лв. годишно до 2019 г. е доста по-малко от дадените за ремонта на МиГ-29 досега. Само преди дни беше подписан договор за ремонт и доставка на двигатели за 42 млн. лв., естествено от Русия. Подготвя се и договор за ремонт на изтребителите за над 10 млн. лв. Да не забравяме и контракта с Полша, където отидоха над 12 млн. лв.

Ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се чуди защо бившият шеф на Военно-въздушнитге сили ген. Румен Радев спечели толкова голяма подкрепа на изборите, то трябва да търси отговора и в действията на Ненчев. Защото в интервюто за "Сега" министърът обясни, че ген. Радев му е казал, че договорът с Русия струвал 80 млн. лв. Тогавашният шеф на ВВС обаче категорично отрече да е казвал подобно нещо, включително и пред прокурорите. Така започна конфликтът им.

Военният министър има явна заслуга за избора на Радев за президент - непрекъснатите разправии между двамата за бъдещето на МиГ-29 и конкурса за нов боен самолет дадоха възможност на генерала да натрупа известност, да се противопостави елегантно на управляващите и да си тръгне от МО като победител.

Освен че авантюрата с ремонтите на МиГ-29 струваше сериозни пари, те бяха изхарчени по спорен начин. Първоначално бяха организирани нормални обществени поръчки за двигателите и самолетни агрегати (КСА), но без много обяснения бяха прекратени и се пристъпи към директно договоряне с избрани фирми. Това не бяха единствените спрени поръчки. Преди това бяха прекратени две от най-големите - за купуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски и Военната полиция на обща стойност над 50 млн. лв. Накрая жертва на странните решения на МО стана и търг за 26 млн. лв. за доставка на храна и напитки за войската, който трябваше да осигури прехраната за 3 години. При нито една поръчка не стана ясна причината за прекратяване.

Ненчев и екипът му не успяха да започнат реално нито един от големите проекти за модернизация. Въпреки че уж спешно трябваше да стартира покупката на западни изтребители, това още не се е случило. Срокът за изпращане на запитване до доставчиците на бойни самолети беше 31 октомври, но не беше спазен. В същото време в последния момент и без никакво обяснение екипът на министерството промени критериите за оценяване на офертите. Това накара депутатите да се усъмнят, че целта е да спечели единият от участниците. Ненчев така и не призна, че са били променени критериите, вместо него го направи новият началник на ВВС, ген. Цанко Стойков, в писмо до комисията по отбрана. Параметрите за оценяване на офертите са били пренаписани още на 22 август без много шум и с решение на Съвета по отбрана. И то така, че някои депутати предполагат, че се подготвя търг за F-16. А купуването на изтребители, които не са многоцелеви,ще вкара в допълнителни разходи данъкоплатците.

Като резултат от постоянните скандали много военни напуснаха и оголиха цели поделения. Това не е заслуга само на Ненчев, но през последните 2 години този процес се ускори. Само заради спорното отстраняване на ген. Димитър Шивиков като командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово 300 души подадоха рапорти за напускане. Според неофициална информация някои поделения практически съществуват само на хартия, а положението е критично дори на база официалните данни - близо 20% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интерес няма.

Панайот Ангарев, в. "Сега"

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!