Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борислав Цеков: Неоконсерваторите и неолибералите ще бъдат отстранени, на власт се завръща традиционната американска консервативна десница

След победата на Тръмп и неговите първи обявени ключови назначения, за запознатите със сложния и многопластов, даже неразбираем за европейската оптика, американски политически и идеологически пейзаж е очевидно, че в управлението на САЩ се извършва съществена политическа и идеологическа промяна.

Неоконсерваторите и неолибералите във всичките им разновидности ще бъдат отстранени от властта. Тези идеологически течения, които имат много сходства, особено във външната политика и пазарния фундаментализъм, имат влияние и в двете партии, а от времето на Рейгън повече от три десетилетия доминира политиката на Вашингтон. Днес обаче на кормилото се завръща след дълго отсъствие традиционната американска консервативна десница, която за последно беше във властта по време на ерата на Ричард Никсън в Републиканската партия. Затова е и тази истерия на либералните корпоративни медии и соросоидите. Чрез Тръмп, чиято идеологическа доктрина през последните десетилетия е изцяло в руслото на палеоконсерватизма, в САЩ не се сменя една партия с друга, без да се променя съществено политиката, както беше например смяната на демократа Клинтън с републиканеца Буш и после с демократа Обама. Сменя се радикално идеологическия дискурс, а оттам се очаква и промяна в ключови аспекти на американската вътрешна и външна политика. Ако трябва в много едър щрих да се съпоставят двете идеологически насоки, то: 1. Доктрината на неоконсерваторите и неолибералите има три фундамента – глобализъм, интервенционизъм и отворени граници.

За тях САЩ са имперска сила, призвана да бъде „световен полицай“, целият свят е сфера на жизнени американски интереси и следователно САЩ имат право на намеса и налагане, вкл. с военна сила, на американската политика във всяка точка на света дори и без санкция на ООН. Обратно, палеоконсерваторите, чийто последовател е Тръмп, не приемат имперския подход, а са „за“ разведряване в международните отношения и партньорство с другите две велики сили – Русия и Китай (спомнете си политиката на Никсън – разведряване със СССР, договори за разоръжаване САЛТ 1 и САЛТ 2, безпрецедентното партньорство с Китай на Мао Цзедун). 2. Неоконите и неолибералите извеждат свободната търговия и дерегулацията до абсолют (НАФТА, ТПТИ, ТТС). Палеоконсерваторите са „за“ повече национален протекционизъм в икономиката и дълбока ревизия или оттегляне на САЩ от споразуменията за свободна търговия. 3.Неоконите и неолибералите са „за“ имиграцията, включително незаконната; „за“ мултикултурализма, намаляване на ролята на религията и налагане на догми на „политическа коректност“ и „за“ мерките за положителна дискриминация в полза на малцинствата (affirmative action). За палеоконсерваторите е важна традицията, религията и националната идентичност; те са против нелегалната имиграция, която отнема работни места и социални програми от американската работническа класа; стремят се към ограничаване на законната имиграция.

От Фейсбук 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!