Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мигрантите носят забравени у нас болести, предупреди Джамбазки в Харманли

/КРОСС/Жителите на Харманли излязоха на протест срещу бежанския лагер в града. Те настояват центърът да бъде закрит, съобщава кореспондентката на БНР.

Хората се събират на площада, след което ще тръгнат в шествие към центъра. Начело на шествието ще застане евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Местните жители са особено притеснени от разпространението на заразни болести в центъра. Те са категорични, че институциите прикриват истинската картина и не дават конкретна информация за случаите на заразни заболявания.

Припомняме, че общинската съветничка Светлана Николова алармира, че в бежанския център върлуват краста и тропическа болест, наречена кожна лайшманиоза. Тя е известна като "бяла проказа", наричат я още "Злото от Алепо". През последната седмица са регистрирани 20 случая на краста.

Омбудсманът Мая Манолова настоя здравният министър Петър Москов да изпрати медици, които да прегледат чужденците и да кажат има ли краста.

В петък Москов изпрати лекари в бежанския център, които да извършат прегледи и да следят отблизо ситуацията.

Основните искания на протестиращите са да бъде закрит бежанският център и оставката на шефката на агенцията за бежанците Петя Първанова, както и на ръководството на лагера.

Един от протестиращите е категоричен, че няма как да не се страхуват от болестите, като виждат мигрантите как пипат всичко по пазара.

Ангел Джамбазки коментира, че хората се опасяват, че има зарази, а властите лъжат и се опитват да прикрият разпространението на болести, които са забравени на Балканите и в България заради ваксините. Той също подкрепя опасенията на жителите на Харманли и предупреждава, че сега има опасност тези забравени болести отново да се разпространят.

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!