Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мадрид и Рияд се разбраха за жп линия до Мека - Ще помогне с ислямизацията

Консорциумът Ал Шоула, съставен предимно от испански компании и правителството на Саудитска Арабия се разбраха за високоскоростната жп линия Мека - Медина.

Двете страни по строителството на линията постигнаха принципно споразумение, което урежда разногласията между страните, съобщи министерството на развитието на Испания, цитирано от ТАСС и БТА.

Постигнатите договорености, които не се изясняват, "откриват пътя към завършването на дейностите".

Министърът на развитието Иниго де ла Сера Ернаис изрази задоволство от споразумението и отбеляза, че "става дума за много важна стъпка" в процеса на строителството.

Според в. "Конфиденсиал" консорциумът е успял да издейства допълнително време за строителството, което първоначално трябваше да приключи в края на 2017 година, а сега крайният срок е март 2018 година.

През 2011 година бе обявен търг на стойност 6,7 милиарда евро за строителството на високоскоростна жп линия и доставка на влаков състав по линията Мека - Медина в Саудитска Арабия. Мегапроектът бе даден на консорциума Ал Шоула, в който влизат 12 испански и две саудитски компании.

Той предвиждаше проектиране и строителството на жп линия за високоскоростни влакове, доставка на 35 композиции, а също и експлоатация на жп отсечката и подвижния състав за срок от 12 години.

dnes.dir.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!