Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илияна Йотова: Само Бойко Борисов дестабилизира държавата

Илияна Йотова

/КРОСС/ Новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова пред в. "Ретро"

Г-жо Йотова, кой и какво спечели на изборите за президент?

Спечелиха преди всичко българските граждани, защото още на първия тур стана ясно, че надеждата е по-силна от страха. Много хора ни се обадиха и казаха: „Притеснени сме, защото ни наблюдават, записват ни. Има административен натиск". Но с тази разгромяваща разлика от 13 ноември показахме, че сме хора.

Ще успеете ли вие, двойката Румен Радев - Илияна Йотова, да бъдете президент и вицепрезидент на всички българи, ще се еманципирате ли от партийната опека на „Позитано" 20 и как?

- Това беше предложението ни към българските граждани през цялата кампания - на тези многобройни срещи, които направихме. Имайте предвид, че става въпрос за точно 60 дни, в които сме минали десетки хиляди километри. Неслучайно ние разделихме нашата кампания на лъчове. От една страна, тази, която се водеше от ген. Радев, от друга страна - аз. Имахме много добра координация помежду си през цялото това време. И нашето предложение към българските граждани беше: „Стига толкова делене и конфронтация, стига омраза". Защото за 27 години видяхте докъде стигнахме така. Нека да търсим националното единение. Това не са просто думи. Това е кауза. И вярвайте, и аз, и ген. Радев ще направим всичко възможно да работим с всички български граждани. Тези избори показаха, че нито една партия няма монопол над своите членове и симпатизанти. За нас гласуваха хора от различни партии, с различни политически убеждения, аполитични. Това ни прави много отговорни. И във всяко наше действие, във всяка една наша позиция ще търсим максималното единодействие с гражданите на България. Можете да бъдете сигурни в това. Да, аз съм член на Българската социалистическа партия, но последните години, с работата ми в Европейския парламент, ме научиха на нещо много важно - един урок, който ще помня цял живот. Една крачка напред не можеш да направиш, ако не си се научил на компромиси, ако не си се научил да търсиш съгласието.

Ако паролата на вота беше „промяна", разбраха ли и формулираха ли хората какво точно имат предвид? Възможно ли е това да се случи с този политически модел, при тези системни формации?

Формулирахме тази „промяна" заедно. Хората имат съвсем категорични и точни искания. Българинът днес не се чувства сигурен нито за дома си, нито за себе си. Има своите страхове, свързани с геополитически процеси - с конфликтите и войните, които са около нас. Българинът има големи страхове за това, че живее бедно, че няма бъдеще, че няма светлинка в тунела, че не знае дали ще може да изхрани децата си. Чух нещо много страшно в тази кампания - родители, които съветват децата си да отиват навън, за да търсят там късмета си. Това не е нормално и не е човешко. И затова ще търсим заедно с ген. Радев решенията. Аз мисля, че ще утихнат и емоциите от предизборната нощ. Ще седнат партийните лидери и парламентарните групи, ще очертаят най-добрия начин за превеждане на България през тази криза. Защото, в крайна сметка, само един партиен лидер дестабилизира страната в момента. Аз не съм чула от нито една друга политическа партия призиви за апокалиптични действия, за избори до дупка. Това са неща, които, мисля, че България отрече още 90-те години. Не трябва да се забравя урокът на първия тур, който се проведе заедно с националния референдум. Сборът тогава на всички гласове от референдума беше равен на всички гласове в подкрепа на различните двойки за президент и вицепрезидент. Т.е. не може да има връщане назад. Нашата политическа система ще се промени. Аз съм убедена в това. И аз, и Румен Радев смятаме, че трябва да бъдем съюзници с хората в тази промяна.

Вие визирате очевидно Бойко Борисов, като казвате, че той е единственият лидер, който дестабилизира страната.

Да, разбира се.

В този смисъл колко е прав лидерът на ГЕРБ, като казва, че е необходима нова конституция?

- Бойко Борисов си ги говори нещата ей така - абсолютно първос-игнално. Нито има проект за това какво иска да промени, нито как да промени. В момента играе някаква много реваншистка игра, която не му отива, защото е министър-председател, два пъти получавал доверието на хората. Спокойният тон ни е нужен сега. И преговорите, и разговорите. Разбира се, че трябва да има промяна. Но дайте да я свършим всички заедно - прозрачно, пред очите на хората. В тясно единодействие с хората и през разговори с тях, с гражданските сдружения. С хората около Слави Трифонов, които повдигнаха този въпрос най-накрая и след 27 години го направиха възможен. За да не правим повече такива грешки, от които след това да берем горчивите резултати всички заедно. Мисля, че можем да намерим този национален консенсус и да се обединим около една нова система.

А не влиза ли страната в цикъл от политически кризи с оставката на правителството и с отказа на Корнелия Нинова да състави кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание?

Не, в никакъв случай. Тази криза умишлено се предизвиква от министър-председателя. Моето скромно мнение е, че нищо не налага такава бърза оставка на правителството. Да, той наистина няма мнозинство в парламента. Но той го нямаше и преди изборите. Защо тогава не подаде оставката си? Мнозинство в Народното събрание правителството на Борисов отдавна няма в тази коалиция от малки партийки, за които не се знае кои са в управлението, кои са в опозиция. С АБВ, които напуснаха. Вижте, това е много несигурна работа. Т.нар. плаващи мнозинства приключиха според мен още през 90-те години и те нищо добро не са донесли на страната. Оттук нататък ние няма как да поискаме съставяне на правителство с мандата на БСП. С 38 депутати това е невъзможно. Това би било по-страшна агония от сегашната. Мисля, че в момента има работещ парламент. Щом Борисов е решил да подава оставка, да я подава. Правителството може да работи няколко месеца в оставка. Парламентът по силата на нашата Конституция и закони ще продължи да работи независимо от това, че ще има някакъв служебен кабинет. Нека се приеме бюджетът на страната и изпълнявайки всички закони и Конституцията, ще се направят и нови избори. Няма нищо страшно. Аз не познавам друга европейска партия с такова поведение - щом някой печели избори, да пада правителството. Борисов отдавна трябваше да свикне, че в нашата държава по Конституция, същата Конституция, която той иска да променя, има разделение на властите.

Ако това е сценарият за развитие на ситуацията, исканията за мажоритарност няма ли да се окажат допълнителен катализатор за слизането от политическата сцена на малките леви и десни партии - АБВ, Дончева, Реформатори? Тях ли наказва избирателят?

Не, той наказа най-вече управляващото мнозинство и най-вече управляващата партия. Ние имаме постижения и гласове, които не сме имали от 1990 г. насам. И това е един много мощен наказателен вот срещу ПП ГЕРБ и срещу Бойко Борисов. Цяла седмица ни плашеха с какви ли не апокалипсиси всички министри. Най-вече г-н Митов, г-жа Кунева, г-н Лукарски, г-н Ненчев. Заплашваха българския народ и той ги наказа. Защото никой няма право да се държи така арогантно с нито един български гражданин.

Възходът на Обединените патриоти и стабилното позициониране на ДПС дават ли надежда за повече политическа нормалност?

Това ще ни каже българският народ, когато направим изборите. Той ще определи кой иска да го управлява. Как да бъде съставено следващото правителство.

Вие чудесно познавате и европейската политика. Ако заложеният с оставката на Борисов хаос не бъде овладян, това не компрометира ли предстоящото българско председателство на ЕС?

Няма да има хаос. Ще има спокойни избори. Убедена съм, че новото правитепство ще подготви най-накрая България за това председателство, защото в момента нищо не е направено. С избори или без избори, съм искрено притеснена от това, което виждам, защото аз познавам практиката на другите европейски страни. Знаете, те сериозно се готвеха за това председателство - какви неща се предвиждаха, как се търсеха съюзници за един или друг приоритет. Как предварително се водеха разговори за тези приоритети с други държави членки. У нас това не ставаше. Неслучайно в един момент Борисов иззе тези функции от Кунева и Митов, защото те в боричкането си кой да води бащината дружина бяха блокирали целия този процес. Но и г-н Борисов нищо не беше направил - нито сантиметър, нито крачка напред. А и Народното събрание се представя много зле в лицето на г-жа Цанева, защото парламентите имат отделна програма с много сложни акценти в председателството. Новото правителство ще трябва да наваксва, защото тези досега бяха абсолютно безпомощни.

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!