Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Получаваме "комисар без портфейл"

България ще получи "комисар без портфейл", изтече информация от Брюксел. Това, което преди седмици изглеждаше като екзотична възможност, сега се превръща в реалност след гръмовния провал на Бойко Борисов.

Правителството в оставка няма логика да предлага еврокомисар, макар формално да има това право. Също не много редно е служебно правителство да го прави, особено такова на отиващ си президент. Реално някаква минимална легитимност да предлага комисар ще има второто служебно правителство, след встъпването на новия президент. Но това е чак на 22 януари.

Европейската комисия не може да стои да ни чака да се наместим тук. Съответно - ще продължи работата си, а като дойде новият комисар, ще бъде просто без портфейл. Т.е. комисар, който нищо няма да прави, а само ще присъства на заседанията. Това, за партиен апаратчик, е идеалната синекурна длъжност.

Засега не е ясно кой точно ще е кандидатът ни. Пълзят слухове, че Плевнелиев ще изтъргува служебното правителство, срещу това Радев да го номинира за еврокомисар. Т.е. и първото служебно правителство ще бъде фактически назначено от новия президент. Формално Роско може да си назначи правителство, и то да го номинира, но би станало доста компрометиращо, гледано от вън.

Не е ясна позицията на БСП в ситуацията. Не е изключено те вече да виждат свой еврокомисар.

Който и да е той обаче, резилите на Кристалина и Бойко, вещаят да скочим от най-важния ресор - бюджета, в най-бутафорния - комисар без област на отговорност.

ГН, gudelnews.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!