Следвайте "Буднаера" в Телеграм

44% от българчетата са в риск от бедност и изолация

Бедността и изключването от обществото са заплаха за 43,7 на сто от децата в България и за 46,8 на сто от румънчетата, показват данни на Евростат.
Средно в ЕС тази заплаха важи за всяко трето дете.

България и Румъния са в дъното на класацията, а най-малък е делът на бедните деца в северната част на ЕС, показва европейската статистика, разпространени от ЕК и представени от БТА.

Бедността е застрашаваща също за децата в Гърция (37,8 на сто), Унгария (36,1 на сто), Испания (34,4 на сто) и Италия (33,5 на сто). Най-добре в това отношение са поставени децата в Швеция (14 на сто застрашени), Финландия (14,9 на сто), Дания (15,7 на сто), Словения (16,6 на сто), Холандия (17,2 на сто), Чехия и Германия (по 18,5 на сто).

Статистиката отчита, че миналата година най-чувствително се е влошило положението на децата в Гърция (с девет процента), а най-много се е подобрило в Латвия (също с девет на сто).

Обща е тенденцията в ЕС, според която ниското образование на родителите е в пряка връзка с вероятността децата им да живеят в бедност.

У нас броят на заплашените от бедност деца в последната година се е повишил с шест процента. От 2010 г. броят на децата, застрашени от бедност в България, е спаднал от 635 000 на 527 000.

dnes.dir.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!