Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москов остави фалирала Здравна каса

"Де факто Здравната каса е фалирала. 500 млн. са задълженията на болниците, 190 млн.  са задълженията на касата  към чужди европейски здравни каси, 90 млн. тази година са прехвърлени към бюджета за следващата година като разходи за лекарства ", заяви депутатът от ДПС  Хасан Адемов.
Задължителните отстъпки за лекарствата, които тази година са около 85 млн. лв. пък не са отразени в бюджета.

А колегата му д-р Емил Райнов от БСП каза, че "с предвидените 247 млн. лв. повече за 2017 г. се опитват да запушат дупка, която минава 400 млн. лева".
"Липсват политиките, липсват резултатите от тези средства, които се дават. Исках да видя политиките за изнасянето на болничната помощ навън, за да се разшири достъпа на хората", посочи още той.

Стойчо Кацаров, който е бивш  здравен зам.-министър и основател  на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира пред  19’, че „проблемите в здравеопазването са от години и на тази система й липсват няколко милиарда”.

А Мими Виткова – Петкова, която е бивш здравен министър от кабинета Виденов, а сега директор на здравноосигурителен фонд каза, че  допълнителните пари, които са предвидени за здраве в Бюджет 2017 са изхарчени още през тази година.

Междувременно стана ясно, че  "единствената" реформа от кабинета Борисов 2 няма да се състои.

Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да стане и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент.

"Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той е визията на едно министерство, което подаде оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който вече е бивш", обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Медиапул.

19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!