Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветанов: ГЕРБ отново ще управлява

Не се заблуждавайте за тази победа. Победители в тези избори няма. С тези думи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към БСП по време на дебатите за оставката на кабинета „Борисов 2” в парламента. Според него победители „само донякъде” били Патриотичният фронт и бъдещият политически субект на Веселин Марешки.

Когато е изчерпана всякаква възможност за взаимно доверие и тази лоялност, за която винаги сме настоявали, няма как да правиш лоялна политика, след като всеки иска да прави дивидент на чужд гръб, заяви Цветанов. Ние искаме да бъдем открити и честни. И да отидем на избори, а както ни подреди избирателят, така ще се съберем в 44-ия парламент, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ. Но заяви,че няма да има голяма промяна, защото следващото НС пак ще е шарено и ще има коалиционно правителство. ГЕРБ отново ще управлява с тези партии, с които ще влязат в парламента. Алтернатива на сегашното управление няма, избирателите ще кажат не на това, което предлага БСП, категоричен бе Цветанов. И призова да не се правят внушения на хората за месии и политики, защото те няма да се изпълнят.

Президентските избори нямат пряко отношение към парламентарните и към днешното управление. Но трябва да се прави и аритметика от гласовете на партиите, които подкрепят правителството, обясни Цветанов оставката на кабинета. При съставянето на кабинета „Борисов” имахме подкрепа от над 1,6 млн. гласа. Сега електоралната ни подкрепа отново е над 1,6 млн. гласа, но не можем да бъдем лоялни и да изпълняваме стриктно поетите ангажименти, след като по време на кампанията се лансираха идеи за 300 лв. пенсия, заяви Цветанов, визирайки искането на Патриотичния фронт. Това не може да се реализира днес, ГЕРБ сме искрени към хората, допълни той.

Вечната дружба между БСП и ДПС се показа и на тези избори, заяви Цветанов. ГЕРБ е единствената партия, която в годините на прехода не е била подвластна на ДПС, допълни той.

Цветанов напомни за времето отпреди 2 г., когато се съставяше този кабинет. От политическа гледна точка може би най-правилно беше да върнем мандата и да отидем отново на избори. Но премиерът каза да мислим не за партията, а за държавата, затова направихме компромис и съставихме кабинета, разказа Цветанов. Винаги ГЕРБ отстъпваше, допълни той.

Премиерът е истински държавник и се съобразихме с приоритетите на всички сили, които съставиха мнозинството, каза Цветанов. В преговорния процес Радан Кънев играеше основна роля и затова подкрепата днес за кабинета трябваше да е много по-голяма. Имаше политик от РБ, който през цялото време не е мислил за интересите на България, а е целял да реализира личния си политически проект, допълни той. И бе категоричен, че никога ГЕРБ не е била против РБ

Никой от ПГ на ГЕРБ не наруши дисциплината, за да подкрепяме секторните политики на отделните министри. Знаехме, че трябва да се водим само от националния интерес и резултатът е виден днес – имаме стабилност, обясни Цветанов.

24chasa.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!