Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руска медия: Според дипломатически източници, ген.Радев ще приближи София до Москва

София. За нов президент на България е избран бившият командир на ВВС на страната ген.

Румен Радев, който е за отмяната на санкциите срещу Русия и за завой към нея. Дипломатическите източници в региона смятат, че победата на генерала ще приближи София към Москва и може да се отрази на отношенията ѝ с НАТО и ЕС, пише „Коммерсант“, цитиран от Фокус.

Победата на Румен Радев по време на състоялите се в Неделя президентски избори се оказа къде-къде по-убедителна от това, което предполагаха експертите. Ако на първи тур на изборите той задмина само с 3-4% своя основен съперник – издигнатата от управляващата десноцентристка партия ГЕРБ Цецка Цачева – председател на парламента, то на балотажа една седмица след това той буквално я разгроми, получавайки почти 60% от гласовете.

В понеделник министър-председателят Бойко Борисов подаде оставка. Сега България се е отправила към предсрочни парламентарни избори, които могат да изменят политическата сцена в страната.

Впрочем, определени изменения в курса на София могат да се случат дори по-рано с встъпването в длъжност на Радев. Настоящият президент Росен Плевнелиев в последните години силно критикуваше политиката на Русия. Към сходна позиция бе и Борисов, който в частност подкрепяше плановете на САЩ по разполагане на елементи на противоракетния щит в Източна Европа. Едновременно с това новоизбраният президент на България е наричан проруски. Той е дал немалко основания за това.

Въпреки, че бившият командир на българските ВВС да е завършил през 1992 г. военна академия в САЩ, той подкрепя отмяната на антируските санкции, изказва се за възобновяване на активните политически и икономически връзки с Русия и както твърдят познатите му, „с разбиране се отнася“ към присъединяването на Крим към Русия. Наистина, по време на избирателната кампания генералът обеща, че, ако стане президент, ще уважава задълженията на страната си по отношение към ЕС и НАТО, но не поясни, как възнамерява да направи той.

Затова и западните дипломатически източници на „Коммерсант“ на Балканския полуостров смятат, че „победата на Радев ще приближи влизащата в състава на ЕС и НАТО България към Русия и това може да се отрази на отношенията на София с Брюксел“. Според тях в крайна сметка при обсъждането в края на годината на въпроса за продължаването на най-руските санкции подходът на България сега ще стане явно по-близък до този на страните, които са за смекчаване на ограничителните мерки.

Поради това, че правомощията на президента са ограничени, може да се говори, че България завива на изток едва когато излязат резултатите от предсрочните избори.

bgjournal.info 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!