Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мистерия! Защо НСО не охранява новоизбрания президент Румен Радев?

Защо гардове на НСО не охраняват новоизбрания президент Румен Радев?

 

Защо държавната служба, призвана да опазва живота на първите мъже в държавата, не реагира, когато в изборната нощ срещу него бе хвърлен твърд предмет - в случая ябълка?

Защо по време на пресконференцията в НДК около новоизбрания държавен глава не бе създадена зона за сигурност, както се прави във всички подобни случаи? Тези въпроси си задават потребители на социалните мрежи още снощи, а днес  всички видяха как бъдещият президент се разхожда като волна птичка по улиците на София. 

"Ужас! Вярно ли е! Нещастна работа", бяха първите думи на един от аваргардите на премиера Борисов, който в изборната нощ не е бил на работа, но съзнава какво би могло да се случи, ако ябълката например беше граната, да не дава Господ!  

В 14 часа избраният с внушително мнозинство нов български президент се появи пред сградата на „Дондуков“ 2 без охрана. Румен Радев бе поканен за среща от   настоящия държавен глава Росен Плевнелиев и бе придружаван единствено от двама служители на пиар отдела на БСП. 

По правило държавните гардове трябва да поемат охраната на държавния глава, след като стане ясно, че е избран на преки избори. Така например през 2011 година охранителите на НСО бяха плътно до Росен Плевнелиев още в изборната нощ след балотажа. През 2001 г. президентът Георги Първанов бе поет от гардовете на излизане от НДК и бяха до него до 2011 година. 

Бившият шеф на НСО Румен Миланов обясни през Епицентър.бг, че НСО трябва да започне да охранява новоизбрания президент веднага след края на изборния ден. Това не е разписано в Закона, а във вътрешни разпоредби на службата“, поясни Миланов. По думите му, охраняваното лице, в случая ген. Румен Радев, няма право да откаже или отпрати държавните гардове. 

"Ако това се беше случило в САЩ, Сикрет сървис щяха да застрелят Беновска на момента", коментира бившият вътрешен министър Богомил Бонев в социалните мрежи. 

Темата за НСО стана гръмна в социалните мрежи, след като в изборната нощ, в Международния пресцентър в НДК, журналистката Илиана Беновска подхвърли ябълка към новоизбрания президент. Беновска се впусна с червения плод в ръка към зоната за сигурност около трибуната, където бяха ръководството на БСП и новоизбраните президент и вицепрезидент на България. Тогава се оказа, че НСО очевидно не охранява пресконференцията на новия български президент, тъй като в противен случай не би допуснало някой подхвърли към предмет към трибуната. 

Поведението на журналистката и поредното бездействие на служителите на държавната фирма предизвика недоволство и изумление във „Фейсбук“: „Лудата Беновска хвърля ябълки по президента. Къде са от НСО?“, попита журналистът Владо Танев. 

„Не знам дали Беновска трябва да си я завре, но аз бих заврял НСО някъде. Тя се засилва и подхвърля предмет по президента, без никой да попречи и да провери какъв е този предмет.

Не вярвам в която и да било друга страна службите за сигурност да позволят това. В НДК пред масата на Радев нямаше никаква зона за сигурност. Сигурен съм, че този кадър ще влезе в учебниците как не трябва да действат службите за сигурност“, гневи се Иван Такев. 

"Кретени! Да отидат веднъж да видят как е охраняван израелскуя посланик при публични изяви. Един човек от службите седи до него и наблюдава залата, останалите са в триъгълник", заяви бившият послания Леа Коен по повод липсата на гардове на НСО в този момент. 

Официална реакция на НОС няма. В БСП също нямат отговор на въпроса защо ген. Радев не е охраняван. Няма и информация той да е отказвал охрана. 

За сведение - през цялото време на кандидат-президентската кампания г-жа Цецка Цачева се движеше с бронира джип на НСО и екип от 4 бодигарда. 

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!