Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Таен доклад на НАТО: След избора на Тръмп САЩ може да изтеглят част от войските си в Европа

НАТО се опасяваше от победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, тъй като той нееднократно е проявявал скептично отношение към алианса.
 
Сега в Брюксел не изключват Вашингтон при новата администрация да реши да изтегли част от войските си от Европа, пише германското списание "Шпигел", цитирано от ТАСС и БТА.

В таен доклад на щаба на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг подробно се описва сценарий, при който Тръмп е президент на САЩ. В него експертите разиграват варианти, при които Тръмп изпълнява заплахата си да участва по-малко в опазването на сигурността на Европа или дори да изтегли част от американските войски от континента, пише "Шпигел".

Ако Тръмп наистина предприеме такава стъпка, едва ли ще може да се компенсират загубите, дори от страни като Германия, тъй като те нямат военни части, които биха могли да заменят американските. Именно този фактор може да доведе правителствата на ЕС до обсъждане на ролята на ядреното оръжие в системата за отбрана на блока, пише списанието.

В предизборната си кампания Доналд Тръмп направи редица остри изказвания по адрес на съюзниците в НАТО. "Ние обезпечаваме сигурността им, предоставяме им военна и друга защита, а те "скубят" САЩ. Те трябва или да си платят, включително и за предишен недостатъчен финансов принос, или да си вървят. И ако НАТО се разпадне заради това, значи ще се разпадне", казваше милиардерът.

Той заяви още, че "САЩ поемат непропорционално голям дял от разходите на НАТО".

Страните от НАТО трябва да заделят за общия фонд на алианса не по-малко от 2% от своя БВП. САЩ плащат 3,6%, а Великобритания - 2,1%. Останалите страни не изпълняват този критерий, например делът на Германия е 1,2% от БВП, или 40 млрд. долара, отбелязва ТАСС.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!