Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Иво Христов: Митов е неграмотен и некомпетентен човек (ВИДЕО) „Това, че едно малцинство в България е уплашено за своята власт съвсем не означава, че това ще създаде смут в международната общност“

България е заплашена от поредица от кризи. Но не заради евентуалното избиране на ген. Радев за президент. Дори и правителството да подаде оставка, по конституция в последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне парламента. И тогава същото правителство ще продължи да работи. Но като правителство в оставка.

Истинските кризи са свързани с геополитиката.

Това бяха основните тези, които социологът Иво Христов разви в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Според него управляващите в България не разбират дълбочината на проблемите, пред които е изправена страната. Не може да се прогнозира какво ще стане у нас след три месеца, защото от изхода на изборите в САЩ зависи как ще се развият кризите в Украйна и Сирия. Те пък рефлектират върху Турция и нашата страна.

Христов коментира думите на гостуващия преди него в студиото външен министър Даниел Митов, който каза, че избирането на Радев застрашава позициите и статута на България като член на ЕС и НАТО. Че има опасност да се превърнем в „сива зона“.

„Предлагам хората, които се занимават с предизборната кампания на Радев, да оставят министър Митов да му прави кампанията, защото всяко появяване на Митов по телевизията вдига с два пункта рейтинга на Радев“, каза социологът.

И продължи по отношение на дипломат №1: „Той е неграмотен и некомпетентен човек. Това, че си държавен чиновник още не те прави компетентен!“ Тъй като Митов атакува Радев по темата „Крим“ и неприкосновеността на границите, Христов обърна внимание на казуса със „свещените и неприкосновени граници на Либия“.

„Това, че едно малцинство в България е уплашено за своята власт съвсем не означава, че това ще създаде смут в международната общност“, бе изводът на Иво Христов.

„Некомпетентни са и от двете страни на очевидно очертаващата се предвоенна барикада. Вместо да говорим за тези сериозни, дори плашещи неща, тези всичките събития, тази компресия на историческото време, ме навеждат на едно дежа вю от 39-та година. А ние се занимаваме с някакви залъгалки“, продължи той.

„България се намира в каскада от кризи, които рано или късно ще се взривят. Дали с експлозия или имплозия вече е въпрос на конкретика. Страната е в икономическа криза. Икономиката се намира в изключително тежко положение. Това го знае всеки компетентен и работещ човек в страната. Запушени са всякакви канали за икономическа инициатива, разчита се единствено на парите от Брюксел, които от своя страна се разпределят по държавите механизми. Страната се намира в изключително лоша икономическа кондиция. Демографската катастрофа продължава с бесни темпове. Безработицата била намаляла? Ами, естествено, три милиона се изнесоха с бесни темпове оттук“, каза социологът.

По повод на коментарите от лагера на ГЕРБ, че ако правителството подаде оставка това ще вкара страната в спирала на нестабилност, че България е заплашена от това да дойде правителство БСП – ДПС, Христов каза: „Ако правителството подаде оставка, има един текст в конституцията, който казва, че сегашният президент не може да разпусне Народното събрание три месеца до края на мандата си. И правителството ще си изпълни функциите така да се каже като правителство в оставка. Къде е драмата, къде е неустойчивостта, кризата и т.н.?“

Той обаче бе категоричен, че успехът на ген. Радев не е успех на БСП. И отговори защо смята така и в какво се състоят истинските проблеми и заплаши за държавата.

Е „Защото тук се гласува именно за личността на ген. Радев. Второ, има огромен протестен вот, антисистемен вот. Натрупано е огромно напрежение и то рано или късно ще избие дори Радев да не спечели тези избори. Проблемът не е в Радев и не е в тези избори. Напрежението продължава, то е по всички линии – социални, икономически. 

Ние се намираме в жестока геополитическа фаза и в този момент, за съжаление, ние имаме ръководство (б.р. - на държавата), което въобще не си дава сметка за всичко това. Виждате как пърхат отгоре като гълъбици над някакви проблеми, те въобще не виждат системните проблеми, които раждат тези частични проблеми. Мислеха, че ще решат проблема с бежанците, като отидат и уговорят Ердоган. Проблемът с противопоставянето с Русия и САЩ - с някакво лавиране и прикриване спрямо едната и спрямо другата страна. Накрая ще ни бият и от двете посоки. 

Отношенията с ЕС – по същата система.

Да не забравяме, че в Европа предстоят важни избори – и във Франция и в Германия – двете основни страни. И политическото статукво, което крепеше и българското политическо статукво ще се разпука. Тогава какво правим?

вропа се движи вече на няколко скорости. Въпреки приказки, че нас не ни готвят за страна тампон (б.р. - за бежанци) ние вървим с бесни темпове именно към това.

Проблемът с бежанците в момента е притихнал. Ердоган го е потиснал, защото той си има много сериозни вътрешни проблеми, които трябва да решава. В момента е важно какво ще стане в Алепо, какво ще стане в Мосул, какво ще стане в Рака, как ще се реши въпросът със сирийските кюрди и евентуално как ще се реши въпросът с турската, по същество, вътрешна гражданска война. Ако котелът „Турция“ по някаква причина гръмне, това с бежанците ще ни се стори комедия.“ 

В анализа си той не пожали и БСП. 

„Не очаквайте, че като съм казал, че съм за Радев, това означава, че съм за БСП. БСП има грамадни проблеми, които тя въобще не е решила и те опират основно до нейната идентификация: що за партия е това, кого представлява, чии интереси представлява, какъв е нейният елит? Нейната огромна отговорност за престъпленията, извършени във време на т.нар. преход. Ако тя си мисли, че може да реши тези огромни проблеми на ход, качвайки се върху едно популярно име, това са сметки без кръчмаря“, каза Иво Христов. 

На въпроса дали страната е заплашена да влезе в спирала от избори, Христов каза, че новият президент стъпва в длъжност след три месеца, а три месеца са много време. Особено като се има предвид, че в момента се провеждат избори в САЩ. 

„Тази нощ ще се реши кой ще бъде господаря на света в следващите пет години. Оттам ще се види как ще се задвижи цялата т.нар. съюзническо-клиентелска мрежа в Европа, към която елементарна брънка сме и ние. Оттам ще се реши и какво се случва по няколко много важни кауза – какво се случва в Украйна, какво се случва в Сирия, какво ще се прави с т.нар. интеграция на Европа към Североамериканската икономическа зона, което вече стана през задната врата под формата на СЕТА. Оттам ще се решат една камара проблеми, които много бързо – в рамките на една компресия на историческото време, ще рефлектират върху нашия затънтен край“, бе анализът на Иво Христов. 

Затова той смята, че няма дилема Радев или Цачева.

„През 2009 г. ГЕРБ бяха припознати от голяма част от населението като антисистемен играч, който ще реши системните проблеми на българския преход. Проблемът с дивашката приватизация, с несправедливостта в обществото, със съдебната реформа, с криминализацията на обществото и изтичането на капитал от страната. Нищо от тези неща не се случи. Ако и следващото правителство, което и да е то, не реши тези проблеми, тогава ще имаме поредица от кризи. Те не опират до личността на един или друг. Имаме жесток, системен проблем“, каза Христов.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!