Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световните лидери коментират избора на Тръмп, София мълчи

/КРОСС/ Неочакваната победа на републиканеца на президентските избори в САЩ предизвика реакцията на политици от цял свят.

"Светът се срива пред очите ни" - заяви дипломатическият представител на Франция в Съединените американски щати, цитиран от британският вестник Daily Mirror.

Междувременно лидерът на националистическия "Национален фронт" във Франция Марин Льо Пен поздрави Доналд Тръмп за победата преди окончателните резултати. Лидерът на "Националния фронт" Марин льо Пен, която ще се бори за държавен глава следващата година на вота в европейската страна, поздрави в "Туитър" и "свободния" американски народ.

Най-развълнувани в Европа от изборните резултати в САЩ бяха крайнодесните политици като Найджъл Фарадж, Геет Вилдер, Марин Льо Пен и Виктор Орбан, които приветстваха топло избирането на Тръмп.

Топлите пожелания на местните лидери бяха съпътствани с очаквания от новия президент на САЩ, вариращи от преместване на американското посолство в Ерусалим, до надежди за налагането на двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е притеснен от избора на американците. Той заяви, че очаква трудни отношения със Щатите след избирането на републиканеца Доналд Тръмп за нов президент на страната.

Европейският съюз ще продължи да работи заедно със Съединените американски щати, чиито граждани избраха републиканеца Доналд Тръмп за следващ президент на страната, увери Върховният представител на ЕС за външната политика и въпросите за сигурност Федерика Могерини.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък поканиха новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп на среща на върха след внушителната му победа на президентските избори в страната.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей също поздрави Доналд Тръмп за победата в президентските избори и обеща изграждането на „специални отношения" между Лондон и Вашингтон.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин бе сред първите лидери, поздравили новия стопанин на Белия дом. В приветствието си Путин изрази увереност, че диалогът между Москва и Вашингтон, базиран на принципите на равноправие и взаимно уважение, отговаря на интересите на двете страни.

Българският държавен глава засега запазва мълчание.
Премиерът Бойко Борисов лаконично заяви: "Да си честитим новия американски президент."

cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!