Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев би Цачева на първи тур, социолозите катастрофираха

Кандидатът за президент генерал Румен Радев, подкрепен от БСП, е победител на първи тур от изборите за държавен глава. Втора остана кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева, предаде репортер на БГНЕС.
Данните от екзитпола показват, че генерал Радев получава 24,6%, а Цачева – 21,5%. Двамата отиват на балотаж, който ще се проведе на 13 ноември.

След тях двамата се наредиха Красимир Каракачанов /14,8% /, Веселин Марешки /10,9%/ , Пламен Орешарски /8,3%/ и Трайчо Трайков /6%/.

Нито една социологическа агенция не предвиди резултата, при който генерал Радев изпреварва на първи тур Цачева. Всички агенции даваха преднина за кандидата на ГЕРБ, която се движеше от 3% до 7%.

Драматичен спад на гласовете за ГЕРБ в столицата и областните градове. Това заяви по Нова тв социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. Данните на агенцията сочат, че в София за двойката Радев-Йотова са гласували 25%, а за Цачева-Манушев – 24%; в големите областни градове ситуацията изглежда по следния начин: Радев-Йотова получават 27%, а Цачева-Манушев – 25%. Кандидатът на ГЕРБ е получила повече гласове само в малките градове, където разликата им с БСП е 1% - 26% за Цачева срещу 25% за Радев.
Първият тур на президентските избори се проведе при висока избирателна активност. Към 19.00 часа са гласували 44,83% от имащите право на глас, съобщи Централната избирателна комисия.

"Няма да допусна България да стане мигрантското гето на Европа"

Днес българите казаха не на апатията и гласуваха за промяната. Предстои да видим окончателните резултати, но едно е ясно – българите вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи, каза той на пресконференцията в НДК.

Предстои ни важна седмица – през нея ние трябва да доведем борбата за бъдещето на България докрай. Ние ще разчитаме на всички български граждани, които искат промяна. Надеждата за нея вече е осезаема, заяви Радев и продължи: Хората искат да видят повече сигурност, по-висок стандарт и качество на живот, по-работеща икономика, задушаване на корупцията, картелите и монополите, ефективна съдебна реформа. За да стане всичко това са нужни високи цели, тези високи цели налагат лидерство и отговорност.

Вярвам в успеха, защото зад нас са всички българи, които независимо от своите партийни ангажименти и пристрастия днес гласуваха за нашата президентска двойка, заяви генерал Радев.

Няма да допусна като президент България да се превърне в мигрантското гето на Европа, каза той. Генерал Радев обеща да предприеме всички мерки за укрепване на границата, укрепване на гранична полиция и пресичане на нелегалния трафик на мигранти, който в момента процъфтява.

Той заяви, че ще положи всички дипломатически усилия за ревизиране на Дъблинските споразумения, които отреждат на България ролята на буфер. Генерал Радев ще работи и за сключване на споразумения с Афганистан и Пакистан за реадмисия.

"Оставката е отговорност на премиера"

Бих искала да благодаря и да поздравя на всички българи, които гласуваха както за президента, така и на референдума. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„От тази вечер започна промяната. Благодаря ви, че се освободихте от страхове и изразихте свободната си воля за промяна“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Не сме водили разговори и преговори с други политически партии за подкрепа. Оставаме на тази позиция и за втори тур“, добави Нинова. Тя се обърна за подкрепа към всички български избиратели, които искат промяна.

Попитана дали ще стане премиер на България, Нинова отговори: „Мечтата ми не е да ставам министър-председател. Моята задача, която си поставих, е промяна за България. Смятам, че тази промяна ще стане следващата седмица“. Оставката на кабинета оставаме като решение и отговорност на министър-председателя. Ние днес сме съсредоточени върху втория тур на президентските избори, не мислим за парламентарни, уточни председателят на БСП.

"Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори"

Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори. Това е първият коментар на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева остава след ген. Румен Радев от БСП на първия тур на президентските избори

“От всички партии ГЕРБ се представи най-добре, всички останали бяха в коалиции. Доста добра кампания. Изненадват ме резултатите на реформаторите, очаквах повече от тях. Мобилизираме се за втори тур. На втори тур имаме реална възможност да ги бием. Така че до следващия понеделник, това което съм казал – ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори”, смята премиерът. Той обвини патриотите в популизъм. Борисов подчерта, че те обещават неща, които не могат да се случат.

На многобройните въпроси дали ще подаде оставка, той каза: Следващият понеделник ще се съберем и ще подадем оставка. Една седмица ще ни изтърпите.

Световните агенции акцентират върху обещанието на Борисов да подаде оставка
Изборите за държавен глава привлякоха вниманието и на световните агенции. Франс прес отбелязва, че Борисов е претърпял неудобно поражение на първи тур. А ТАСС допълва, че премиерът възприема президентските избори като вот на доверие за правителството си.

И двете водещи световни агенции в кореспонденциите си от София обръщат внимание на думите на Борисов, че ако неговият кандидат Цецка Цачева не е първа на първи тур, той ще си подаде оставката.

Агенция Ройтерс отбелязва, че ако Борисов не подаде оставка, опозиционните сили могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори. /БГНЕС

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!