Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световни агенции: Премиерът Борисов претърпя неудобно поражение и сериозен удар - Борисов: При тази малка разлика имаме реални шансове да победим

Удар за премиера Бойко Борисов на президентските избори, които той разглеждаше като своеобразен вот на доверие за неговото и на партията му ГЕРБ управление. Това са първите коментирани на агенция Франс прес и руската ТАСС след излезлите първоначални резултати от екзитполовете от вота, даващи предимство на кандидата на БСП генерал Румен Радев пред претендента на ГЕРБ Цецка Цачева.

Българският премиер Бойко Борисов претърпя неудобно поражение в първия тур на президентските избори в неделя, констатира Франс прес, цитирайки данните от екзитполовете.

"Ако резултатът се потвърди, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цачева, която е председател на парламента, и бившият командваш ВВС и ас на авиацията Радев", посочва агенцията и припомня изявлението на Борисов от преди изборите, че ако Цачева не бъде първа на първия тур, ще подаде оставка.

ТАСС цитира думите на Борисов, че "на нас, като на управляваща партия, ни е необходима подкрепа на мнозинството, затова тези избори ние възприемаме като вот на доверие за правителството".

Агенцията припомня още изявлението на Борисов отпреди време, че поражението на кандидата на управляващата партия на първия тур ще се разглежда като провал на политиката, която води правителството, следователно единственият изход от положението е оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Ако данните на екзитполовете бъдат потвърдени от ЦИК, не е изключено България да я очакват оставка на правителството и предсрочни избори за парламент, посочва ТАСС. /Mediapool/

Борисов: При тази малка разлика имаме реални шансове да победим

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че при тази малка разлика между Румен Радев и Цецка Цачева, на втори тур партията му има реални шансове да победи.

ГЕРБ се представи най-добре. На първи тур сме най-силната политическа партия. Ние играехме честно с наш кандидат. Нека видим крайните резултати, коментира Борисов на излизане от централата на партията.

Ако загубим балотажа, надявам се, че няма, отиваме на предсрочни избори, повтори потвърди позицията си Борисов. Той все пак допълни, че е готов да приеме и загуба.
Той допълни, че ГЕРБ ще търси подкрепа от всички граждани. Той бе категоричен, че Цачева е най-подготвеният кандидат.

Цецка Цачева подчерта, че резултатите към този момент не са окончателни, но е ясно, че ще има втори тур. /cross.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!