Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефка на пенсионен фонд с 200 000 заплата...

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че месечната заплата на Даниела Петкова – главен изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ е 200 000 лева и че не е съгласен това да става с парите за пенсии.

Това той заяви на семинар на тема: „(Не)адекватните пенсии: защо две пенсии могат да се окажат по-малко от една?“, в която се включиха още бившият управител на НОИ Христина Митрева, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, икономистът проф. Боян Дуранкев.

В последно време се засили дискусията около това коя пенсия е по-изгодна - държавната или частната. Заради безогледното печатане на пари, доходността по всякакви инвестиции намаля, и това направи капиталовия стълб почти с нулев ръст. Така стана по-изгодно да си си вложил парите само в държавния стълб. Преди беше обратното.

 Дългосрочно е по-логично капиталовият стълб отново да си върне предимствата, защото представлява реално създаване на икономика и вложение на пари, докато държавният стълб е чисто преразпределителен.

Това обаче шефка на пенсионен фонд да взима подобна заплата, и то точно когато печалбите са по-малки, драстично подрива доверието в системата и може да я унищожи. Абсурдното е, че заплатите на босовете на фондовете не са обвързани с резултатите от инвестициите, а са от удръжки на "такса управление". Т.е. великите мениджъри си прибират парите, просто защото си вложил пари във фонда им, а не защото са направили печалба. Логичното решение би било доходите на мениждърите да са процент от печалбата. И ако няма печалба, както е сега, няма заплата. Това е пазарната икономика, това е капитализмът. Другото си е пак доене на готови пари, без никакво създаване на нова стойност.

ГН, gudelnews.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!