Tyxo.bg counter

Така тъпчат кренвиршите с гадости, че ни разболяват от диабет

Захарите в майонезата пък са колкото във вафлата

Консумацията на кренвирши, майонеза, лютеница и други „индустриални храни” може да ни докара диабет заради захарите, наблъскани в тях. Причината е, че масово в хранителните продукти се влага нишесте, прости захари и/или глюкозофруктозен сироп. Това заяви Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните, цитиран от „Телеграф”.Така съдържанието на захари в майонезата например може понякога да достигне количество, това като във вафлите. Иванов посочи обаче, че за да се стигне до диабет, човек буквално трябва всеки ден да яде подобни храни. В най-рисковата група попадат младите хора, които консумират ежедневно кренвирши и лютеница.

Част от въглехидратите, например модифицираните нишестета, са трудно смилаеми и могат да доведат до здравословни проблеми при някои хора. 
Нишестето се използва и при производството на лютеница е установено, че в буркан, в който е с тегло 500 грама, има 10% захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар.

Нишестето, което е основна съставка в хранителната индустрия, обикновено се използва и за задържане на повече вода в продуктите. Така в кренвиршите водното съдържание започва от 50% и стига до 80%. Също така най-често при производството им вместо месо се влагат остатъци от прасета, крави, пилета и т.н., както и пера от пернатите или нокти и рога, които минават през специална машина за пресоване, която ги превръща в пюре.

Иванов посочи още, че нишестето се ползва и за производство на готови салати като снежанка, руска салата, тиквички с кисело мляко. За да се постигне ниска цена, обикновено в салата с майонеза или цедено кисело мляко влагат нишесте, вода и растителна мазнина.

blitz.bg 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни