Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Това също е дискриминация!

В следващите две години Министерство на образованието ще даде 218 080 евро за стипендии на ученици от цигански произход, които да завършат средно образование.

Това е частта от 40 % съфинансиране, което като ангажимент поема Министерството към програма на Ромския образователен фонд.

От къде и как въпросният образователен фонд си набира средствата, които влага в развитието на циганската общност, това не е въпрос – въпрос на организация.

Защо и с какъв аргумент Министерството на образованието решава да разпредели едни 436 160 лв. за две години на циганчета обаче не става ясно.

Министерство на образованието е държавна институция и на първо място тази държавна институция не би трябвало да прави разграничение между българските граждани по етнически, расов или полов признак. Тъй като това се нарича дискриминация. s

Тези стипендии би трябвало да се разпределят по всякакви други критерии – успех, доброволческа дейност или участие в международни състезания и др., но не и по признак – етнос. Защото парите на Министерство на образованието идват от данъците/акцизите на всички български граждани.

Очакването е Комисията по дискриминация да се задейства или поне един родител на не-циганско дете да подаде жалба за това, че детето му ще завърши не само начално, основно и средно образование, но и висше и то „въпреки“ – въпреки че не е получило стипендия от държавата, в случая – мащеха.

Източник: Елена Коцева, news.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!