Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Кажи баба тенкю“ или какви езици владеят мераклиите за „Дондуков“2

Цачева не знае английски, Калфин шампион сред полиглотите в президентската кампания

Имиджът на България зад граница често е страдал от липсата на езикови познания на родните управници. Достатъчно е да припомним излагацията на бившия външен министър от първия кабинет на Борисов Румяна Желева, която дори се прости с пост в ЕК заради слабия си английски или спорните коментари около акцента Кристалина Георгиева по време на изслушването при избора на генерален секретар на ООН.

Една от основните функции на президента е именно представителната, затова и Nbox реши да провери езиковите познания на мераклиите за „Дондуков“ 2.

За двама от основните кандидати за поста информация можем да намерим в сайта на парламента. Там неговият досегашен председател Цецка Цачева и зам.-председателят й Красимир Каракачанов са посочили чия чуждестранна реч не им е чужда. Цачева знае руски и немски, сочи справка в сайта на Народното събрание. Със същите познания може да се похвали и Каракачанов, но като истински лидер на ВМРО той е записал и сръбския сред чуждестранните езици във визитката си. Общото между двамата е, че не отбират английски, използван при повечето международни контакти.

В биографията на Румен Радев намираме уверение, че той владее английски, немски и руски език. От досегашните му изяви не сме успели да се уверим в подобни твърдения.

Като възпитаник на английската гимназия в София се очаква, че Трайчо Трайков е на ти с езика на Шекспир. От справката на бившето му министерстване разбираме, че сред силните страни на Трайков са още немския, руския и румънския.

Безспорен шампион сред полиголите в кампанията обаче е кандидатът на АБВ Ивайло Калфин. В арсенала му присъстват английски, френски, руски и испански език.

Разбира се, всички изнесени дотук факти следва да бъдат проверени, ако някой от тези кандидати получи доверието на избирателите и заеме президентския пост.

Михаил Кръстев, Nbox 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!