Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кери натиснал Еквадор да спре Асандж да публикува документи за тайните на Хилари Клинтън

Държавният секретар на САЩ Джон Кери лично е поискал от властите на Еквадор, в чието лондонско посолство живее от  години Джулиан Асандж, лидерът на Уикилийкс да спре да публикува документи за тайните на Хилари Клинтън. Срещата се е състояла на 26 септември по време на регионална конференция със страните от Южна Америка в Колумбия. Тя е предшествала пускането на новите разкрития за Хилари, както и заплахата за атентат срещу Асандж през следващите седмици. /19min.bg/

Еквадор блокира Уикилийкс

Еквадор буквално спря тока на Уикилийкс, Асанж без право да публикува нови разкрития

Най-обсъждания интернет портал – Уикилийкс спря да публикува нови разкрития. Посолството на Еквадор, където се укрива Джулиан Асанж му спря достъпа до интернет. Причините за този неочакван обрат, засега остават неясни. Но е факт едно – последния пристан, където скандално известния швейцарец се опита да се скрие от САЩ, е на път да се превърне в негов затвор.

За инцидента Уикилийкс обвиниха САЩ и британското правителство, които са засегнати от публикуването на тайни материали.

Еквадор повтори, че са решени да защитят Асанж, въпреки че достъпът до интернет на основателя на Уикилийкс умишлено е прекратен, съобщават още от сайта.

В туит публикуван вчера сутринта Уикилийкс обвинява една конкретна държава като отговорна за спиране на достъпа до интернет на Асанж, който вече 4 години живее в посолството на Еквадор в Лондон.

В туита се посочва още, че групата е изработила план, за да отговорят на това.

Информацията за това е публикувана незабавно от Уикилийкс, като гневния туит предизвика редица реакции и коментари, както и спекулации на социалните мрежи по света.

За мнозина, не е случайно, че Асанж е бил блокиран в интернет, веднага след обявяването на още една серия електронни писма от мениджъра на кампанията на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън.

Уикилийкс публикува в събота три преписа от речите на Клинтън, пратени от Goldman Sachs, чийто екип дълго време не искаше да се публикуват.

Те показват как тя общувал с изпълнителните директори на банката, което предизвика съмнения сред либералните демократи, че тя е твърде близко до Уолстрийт.

От кампанията на Клинтън, нито потвърдиха, нито опровергаха информацията. Засега обаче няма индикации, че те са фалшиви.

Междувременно така и не става ясно, по какви причини Еквадор са спрели достъпа на Асанж до интернет.

Източник от правителството на Еквадор за АП заявил, че нямат намерение да отговарят на спекулации на социалните мрежи и че Еквадор ще продължи да защитава Асанж, и ще продължи да му осигурява политическо убежище, което му гарантират от 2012 година.

Припомняме ви, че Асанж в Швеция е преследван за насилие, което той отрича, но е уверен, че ако напусне посолството в Лондон ще бъде екстрадиран в САЩ, където би бил разпитван и вероятно съден за дейността на Уикилийкс.

razkritia.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!