Два филма, които Китай отчаяно се опитва да скрие

Канадската представителка в конкурса Мис Свят, Анастасия Лин, прави изявление пред медиите, след като на международното летище в Хонконг ѝ е отказан достъп в Китай, 26 ноември 2015 г. (bostonglobe.com)

През декември в iTunes излязоха два необикновени канадски филма: единият шокираща документална лента, а другият завладяваща драма, базирана на реални факти. Леон Ли е режисьор на двата филма, които хвърлят светлина върху едно от може би най-ужасяващите посегателства върху човешките права в нашето съвремие: насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай, с цел органите им да бъдат трансплантирани на пациенти, които плащат огромни суми за сърце, бъбрек или черен дроб.

Документалният филм "Човешка жътва" спечели престижната награда "Пийбоди" за изобличаване на това нечувано престъпление срещу човечеството. През 1999 г. китайски болници започват трансплантиране на над 10 000 органи годишно, генерирайки огромен и доходен трафик от "туристи за трансплантации". Те наводняват Китай заради уверенията, че могат да се сдобият с жизненоважни органи, без да губят време със списъци за чакащи. Без наличие на система за доброволно даряване на органи, Китай изведнъж започва да осигурява десетки хиляди, току-що извадени, органи на пациенти, които плащат в брой или имат връзки на високо ниво. Как е възможно това?

Доказателствата, събрани от правозащитници и журналисти, разкриват ужасяваща картина: в Китай са убивани огромен брой затворници, мъже и жени, от чиито тела насилствено са отнемани жизненоважни органи. По време на процеса, жертвите са привързани към операционните маси и са в съзнание. Органите са изпращани в центрове за трансплантация, където стават източник на значителни финансови приходи. Китайските власти твърдят, че органите принадлежат на осъдени на смърт престъпници. Но филмът "Човешка жътва" показва красноречиво, че повечето убити са мирни граждани, преследвани заради техните убеждения: тибетци, уйгури, християни и преди всичко последователи на Фалун Гонг, духовно учение от Буда школата, базирано на медитация и висши морални принципи.

Фалун Гонг, известен също с името Фалун Дафа, е мирна, аполитична дисциплина, с милиони привърженци в цял Китай през 90-те години на миналия век. През 1999 г. Дзян Дзъмин и китайската комунистическа партия рязко се обръщат срещу практиката, разтревожени от нейната популярност, неконтролирана от държавата. Последователите са обявени за участници в демоничен култ; десетки хиляди са арестувани и задържани, и често подлагани на чудовищни изтезания, докато се "трансформират", т.е. докато подпишат декларация, че се отказват от Фалун Гонг. Мнозина отказали да подпишат, намират смъртта си под ножа, буквално заколени за органите им.

Някои западноевропейски държави започнаха да вземат мерки за спиране на ширещите се престъпления с насилствено отнемане на органи в Китай. Тези страни прокараха закони, забраняващи на свои граждани да пътуват до Китай с цел трансплантиране на органи и на застрахователни компании да покриват такива разходи. Политически активисти оказаха натиск по време на конференции и парламентарни изслушвания, изисквайки цялостна стратегия за спиране на насилственото отнемане на органи. Но най-доброто средство, за призив към масовата аудитория да се обяви срещу зверствата в Китай, е популярната култура. Такава е целта на новия филм на режисьора Леон Ли с пълнометражния трилър "Кървящото острие".

Във филма участва Анастасия Лин, талантлива канадка от китайски произход, Мис Свят Канада за 2015 г. Тя играе ролята на Чън Дзин, млада последователка на Фалун Гонг, задържана и подложена на жестоки изтезания заради отказа да се "трансформира". Сюжетът следва и историята на героя на Джей Клифт: Джеймс Брантън, успешен бизнесмен, който получава сърдечен пристъп по време на командировка в Китай, където е за сключване на важна сделка с правителството. Там Брантън претърпява спешна операция за трансплантация на сърце, която спасява живота му и го мотивира да разбере как е възможно толкова бързо да се намери съвместим орган.

Анастасия Лин стана звезда в световните медии миналата година, когато ѝ беше отказан достъп до Китай, където се провеждаше конкурсът за красота Мис Свят. За Лин, родена в Китай и живяла там до 13-годишна възраст, конкурсите за красота са средство за привличане на общественото внимание към нарушаването на човешките права в нейната родина, поради което Пекин отказа да ѝ даде възможност да изрази гласа си на китайска земя.

Тази година конкурсът Мис Свят се провежда в столицата на САЩ, Вашингтон, и Анастасия Лин отново представя Канада. Мотото на конкурса е "Красота с цел", и целта на Лин е същата: да хвърли светлина върху жестокото преследване и нечовешкото отношение към практикуващите Фалун Гонг в Китай.

"Кървящото острие" има премиера във Вашингтон на 18 декември 2016 г., дни преди финала на Мис Свят. Премиерата в iTunes ще съвпадне с кандидатурата на Лин за короната. Много по-добре би било, ако филмът можеше да бъде представен в масова театрална версия, но нито една от компаниите, собственици на киносалони, не се съгласи да го прожектира. Разбира се, това не е заради качеството на филма, който е завладяващ, а изпълнението на Лин е впечатляващо. За съжаление, китайският комунистически режим оказва силно влияние върху американската филмова индустрия. Кинематографичните студии се страхуват да правят филми, които могат да срещнат съпротива на китайския пазар, а големи имена във филмовата индустрия като "ЕйЕмСи Ентъртейнмънт" са китайски дъщерни компании.

Много е трудно някой да се противопостави на мнението на Пекин. Бащата на Лин, който все още живее в Китай, е под непрекъснат натиск от агенти по сигурността, да прекъсне всички връзки с любимата си дъщеря. Известен канадски моден дизайнер, който имаше голямо желание да осигури тоалетите на Анастасия Лин за участието ѝ в конкурса Мис Свят, изведнъж се отказа, след като получи предупреждение от китайското посолство в Отава, Канада. Лин е предупреждавана няколко пъти, че е персона нон грата в Холивуд.

Правенето на всеки филм е предизвикателство, но "Кървящото острие" трябва да се справи и с трудностите, идващи от враждебен Китай. Китайскоговорящите актьори и членове на екипа, наети за продукцията, са се отказали от страх, че могат да застрашат живота на близките си в Китай. Собственици на мизансцена за снимките, изпаднали в паника, когато чули актьорите да репетират репликите си. Един от тях казал на режисьора Ли: "Не съм сигурен, че искам да попадна под прицела на Китай... Бих искал открито да сложа името си под този филм, но повечето пари за заплати идват от китайски фондове."

Но Леон Ли и Анастасия Лин не губят вяра. Нито пък се отказват от целта си. Те не търсят лична изгода или слава, а свобода за китайците и прекратяване на престъпления срещу човечеството, които са толкова зловещи, че може да се сравняват само с тези на д-р Йозеф Менгеле. Китай иска да саботира "Кървящото острие" и това е още една причина да гледаме филма.

От Bostonglobe.com превод falun-bg.info

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни